Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite

Stabilirea impozitului in cazul optiunii pentru determinarea venitului net in sistem real

Data actualizarii: 12 Ianuarie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozit anualvenit net sistem realoptiune determinare impozitobligatii fiscaleOUG 125/2011



In vigoare de la inceputul acestui an, modificarile fiscale includ si dispozitii noi care stabilesc, prin art. 62 indice 2, contribuabilii care realizeaza venituri definite la art. 61 alin. (3) au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului  net  anual  in  sistem  real  pe  baza  datelor  din contabilitatea in partida simpla, potrivit prevederilor art. 48.

Alineatul (2)  stabileste ca optiunea  se  exercita  pentru  fiecare  an  fiscal,  prin completarea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit pentru anul in curs si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv. in cazul in care contribuabilii incep sa realizeze in cursul anului, dupa data de 31 ianuarie  inclusiv,  venituri  definite  potrivit  art.  61  alin.  (3), optiunea se exercita pentru anul fiscal in curs, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, prin completarea si depunerea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit.

In continuare, potrivit alin. (3), in  cursul  anului  fiscal  contribuabilii  sunt  obligati  sa efectueze plati anticipate cu titlu de impozit catre bugetul de stat, in contul impozitului anual datorat, in doua rate egale, astfel: 50% din impozit pana la data de 25 iulie inclusiv si 50% din impozit  pana  la  data  25  noiembrie  inclusiv.

In  cazul  in  care decizia de impunere pentru anul fiscal in curs nu a fost emisa pana la data de 1 noiembrie, precum si in cazul contribuabililor care realizeaza venituri definite la art. 61 alin. (3) dupa data de 1  noiembrie  a  anului  fiscal  in  curs,  nu  se  mai  stabilesc  plati anticipate,  venitul  net  anual  urmand  sa  fie  supus  impunerii potrivit deciziei de impunere emise pe baza declaratiei privind venitul realizat.

(4) Organul fiscal competent stabileste platile anticipate prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual estimat din declaratia privind venitul estimat/norma de venit si emite decizia
de  impunere,  care  se  comunica  contribuabililor,  potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de  Administrare  Fiscala.  Pentru  declaratiile  privind  venitul
estimat/norma de venit depuse in luna noiembrie sau decembrie nu se mai stabilesc plati anticipate, venitul net aferent perioadei pana la sfarsitul anului urmand sa fie supus impozitarii potrivit deciziei de impunere emise pe baza declaratiei privind venitul realizat.

(5)  Contribuabilii  prevazuti  la  alin.  (1)  au  obligatia  de  a depune  declaratia  privind  venitul  realizat  la  organul  fiscal competent  pentru  fiecare  an  fiscal,  pana  la  data  de  25  mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

(6) Impozitul anual datorat se calculeaza de organul fiscal competent,  pe  baza  declaratiei  privind  venitul  realizat,  prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual determinat in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, impozitul fiind final.

(7) Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere, la termenul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

(8) Diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuale se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care  nu  se  calculeaza  si  nu  se  datoreaza  obligatii  fiscale accesorii conform Codului de procedura fiscala.

(9) Impozitul anual datorat se vireaza integral la bugetul de stat.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X