email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie praxis. Deductibilitate cheltuieli. Plafon plati in numerar

OG 15/1996deductibilitate cheltuieliachizitie praxis





Intrebare:

Care este regimul fiscal al cumpararii praxisului, de catre un Cabinet Medical Individual-medic de familie, conform unui contract de vanzare-cumparare incheiat la notar? Se intocmeste de catre vanzator factura si chitanta pentru suma incasata conform contractului sau numai chitanta? De asemenea, se poate incasa numerar mai mult de 5.000 lei pe chitanta? Daca in contract este specificata numai lista de pacienti (bunurile mobile fiind in uzufruct), cheltuiala este cheltuiala deductibila integral la efectuarea platii?


Raspuns:

Art. 46 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal prevede ca veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente (alin. (1)).

Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii (alin. (3)).

In conformitate cu prevederile art. 48 alin. (1), venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia prevederilor art. 49 si 50.

Conform art. 48 alin. (4), conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:

 a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;
   b) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
   c) sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II, dupa caz;
   d) cheltuielile cu primele de asigurare sa fie efectuate pentru:
   1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
   2. activele ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul;
   3. prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional;
   4. persoane care obtin venituri din salarii, potrivit prevederilor capitolului III din acest titlu, cu conditia impozitarii sumei reprezentand prima de asigurare, la beneficiarul acesteia, la momentul platii de catre suportator.

Astfel cum prevede pct. 38 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile cu amortizarea, in conformitate cu reglementarile titlului II din Codul fiscal, dupa caz.

Art. 24 alin. (10) din Codul fiscal stabileste ca, cheltuielile aferente achizitionarii de brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau fabrica si alte imobilizari necorporale recunoscute din punct de vedere contabil, cu exceptia cheltuielilor de constituire si a fondului comercial, precum si cheltuielile de dezvoltare care din punct de vedere contabil reprezinta imobilizari necorporale se recupereaza prin intermediul deducerilor de amortizare liniara pe perioada contractului sau pe durata de utilizare, dupa caz. Cheltuielile aferente achizitionarii sau producerii programelor informatice se recupereaza prin intermediul deducerilor de amortizare liniara pe o perioada de 3 ani. Pentru brevetele de inventie se poate utiliza si metoda de amortizare degresiva sau accelerata.

Potrivit Normei metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal , aprobata prin OMFP 1040/2004 , sunt amortizabile, in conformitate cu prevederile legale, numai bunurile inregistrare in Registrul-inventar (cod 14-1-2/a).
Registrul-inventar serveste ca document de inregistrare a bunurilor achizitionate sau realizate, pe baza documentelor justificative.

Lista cu pacienti nu reprezinta un bun ce se inregistreaza in registrul inventar. De aceea apreciem ca aceasta nu este un bun amortizabil iar cheltuielile cu achizitia efectuata se cuprind in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.

Factura se intocmeste si se utilizeaza in conformitate cu prevederile Codului fiscal. Potrivit art. 155 alin. (1) din Codul fiscal , persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Conform art. 141 din Codul fiscal, sunt scutite de TVA:

- spitalizarea, ingrijirile medicale si operatiunile strans legate de acestea, desfasurate de unitati autorizate pentru astfel de activitati, indiferent de forma de organizare, precum: spitale, sanatorii, centre de sanatate rurale sau urbane, dispensare, cabinete si laboratoare medicale, centre de ingrijire medicala si de diagnostic, baze de tratament si recuperare, statii de salvare si alte unitati autorizate sa desfasoare astfel de activitati (alin. (1) lit. a)).
-  livrarile de bunuri care au fost afectate unei activitati scutite, in temeiul prezentului articol, daca taxa aferenta bunurilor respective nu a fost dedusa, precum si livrarile de bunuri a caror achizitie a facut obiectul excluderii dreptului de deducere conform art. 145 alin. (5) lit. b) sau al limitarii totale a dreptului de deducere conform art. 1451 (alin. (2) lit. g)).

In baza acestor prevederi consideram ca, vanzarea praxisului de medicina de familie constituie o operatiune scutita de TVA fara drept de deducere in conformitate cu prevederile art. 141 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal. Ca atare, pentru aceasta operatiune persoana impozabila nu are obligatia intocmirii unei facturi, dar operatiunile vor fi consemnate in documente potrivit legislatiei contabile. Emiterea facturii nu este interzisa fiind optiunea persoanei impozabile de a factura operatiunea respectiva. In situatia in care factura este emisa, aceasta trebuie sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal. Pentru sumele incasate in numerar vanzatorul va emite Chitanta.

Potrivit art. 5 alin. (1) din  OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, pentru intarirea disciplinei financiare si evitarea evaziunii fiscale, operatiunile de incasari si plati intre persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plata fara numerar. Prin exceptie de la aceste prevederi, conform alin. (2) al acestui articol, persoanele juridice pot efectua plati in numerar in urmatoarele cazuri:

   a) plata salariilor si a altor drepturi de personal;
   b) alte operatiuni de plati ale persoanelor juridice cu persoane fizice;
   c) plati catre persoane juridice in limita unui plafon zilnic maxim de 10.000 lei, platile catre o singura persoana juridica fiind admise in limita unui plafon zilnic in suma de 5.000 lei.

Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei. Se admit plati catre o singura persoana juridica in limita unui plafon zilnic in numerar in suma de 10.000 lei, in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre astfel de magazine, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 10.000 lei.

De la prevederile alin. 2 lit. c) sunt exceptate urmatoarele operatiuni:
   - depunerile in conturile persoanelor juridice, deschise la societatile comerciale bancare, care pot fi facute si de alte persoane juridice, neplafonat;
   - cheltuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute, efectuate in acest sens;
   - cheltuielile de protocol ocazionate de organizarea de conferinte, de simpozioane si de alte asemenea actiuni, in conditiile baremurilor stabilite de normele legale in vigoare.
Pct. 11 din Norma metodologica pentru aplicarea prevederilor art. 5 si 6 din OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, prevede ca  persoanele fizice, persoanele fizice autorizate sau persoanele care exercita profesii libere, producatorii agricoli, persoane fizice, nu intra sub incidenta prevederilor ordonantei.

Astfel, plafoanele stabilite de OG 15/1996 nu se aplica platilor efectuate de catre persoanele fizice, persoanele fizice autorizate sau persoanele care exercita profesii libere. Ca atare, persoana fizica, titularul Cabinetului Medical Individual poate efectua plati in numerar neplafonat.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OG 15/1996deductibilitate cheltuieliachizitie praxis


Data aparitiei: 16 Ianuarie 2012

Votati articolul "Achizitie praxis. Deductibilitate cheltuieli. Plafon plati in numerar":
Rating:

Nota: 3.22 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X