email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Marfa din import. Cum facem returul?

procedura retur marfacodul vamalexport

O societate a achizitionat  in luna aprilie a.c. materii prime dintr-un stat non-UE, iar la receptia calitativa a materiilor prime s-a constatat ca un numar de 10 bucati sunt defecte. Conform clauzelor contractuale marfa neconforma se restituie furnizorului in vederea inlocuirii ei. Redam mai jos procedura de returnare a materiilor neconforme.

Raspuns:

Potrivit art. 165 alin (1) din Codul vamal , regimul de perfectionare pasiva permite ca marfurile romanesti sa fie exportate temporar de pe teritoriul vamal al Romaniei pentru a fi supuse unor operatiuni de perfectionare, iar produsele rezultate din aceste operatiuni sa fie puse in libera circulatie cu exonerare totala sau partiala de drepturi de import.
 
Cand scopul operatiunii de perfectionare este repararea marfurilor de export temporar, acestea sunt puse in libera circulatie cu exonerare totala de drepturi de import cand marfurile au fost reparate cu titlu gratuit fie datorita unei obligatii contractuale sau legale care decurge dintr-o garantie, fie datorita existentei unui viciu de fabricatie potrivit art. 172 alin. (1).
Potrivit art 174 -177 din Codul vamal :
 
Perfectionarea pasiva in sistemul de schimburi standard permite ca marfa importata, denumita in continuare produs de inlocuire, sa inlocuiasca un produs compensator.
 
Autoritatea vamala aproba utilizarea sistemului de schimburi standard cand operatiunea de perfectionare consta in repararea de marfuri romanesti, altele decat cele care fac obiectul politicii agricole sau al reglementarilor specifice aplicabile anumitor marfuri ce rezulta din transformarea produselor agricole.
 
Fara a se inlatura aplicarea prevederilor art. 179, dispozitiile privind produsele compensatoare se aplica si produselor de inlocuire.
 
Autoritatea vamala permite ca produsele de inlocuire sa fie importate inainte de exportul marfurilor de export temporar, procedura numindu-se import anticipat. La importul anticipat al unui produs de inlocuire se constituie o garantie care sa acopere cuantumul drepturilor de import.
 
Produsele de inlocuire trebuie sa se incadreze la acelasi cod tarifar, sa fie de aceeasi calitate comerciala si sa aiba aceleasi caracteristici tehnice ca marfurile de export temporar, daca acestea din urma ar fi fost supuse operatiunii de reparare in cauza ( art 175 ).
 
Daca marfurile de export temporar au fost deja folosite inaintea acestui export, produsele de inlocuire trebuie sa nu fie produse noi. Autoritatea vamala poate acorda derogari de la aceasta regula daca produsul de inlocuire a fost livrat gratuit fie datorita unei obligatii contractuale sau legale care decurge dintr-o garantie, fie datorita unui viciu de fabricatie.
 
Sistemul de schimburi standard poate fi autorizat numai cand este posibil sa se verifice daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 175.
 
In cazul importului anticipat, exportul marfurilor de export temporar se realizeaza in termen de doua luni de la data acceptarii de catre autoritatea vamala a declaratiei de punere in libera circulatie a produselor de inlocuire. Autorizatia de perfectionare pasiva se emite la cererea persoanei care se ocupa de indeplinirea operatiunilor de perfectionare.

Prin urmare, in cazul bunurilor achizitionate din teritoriu extracomunitar, in cazul in care piesele de schimb/produsele sunt exportate in vederea inlocuirii in perioada de garantie poate fi utilizat regimul de perfectionare pasiva. In acest caz, punerea in libera circulatie a pieselor de schimb/produselor inlocuite se efectueaza cu exonerare totala de drepturi de import.
 
In conformitate cu dispozitiile art. 142 alin. (1) lit. i) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal este scutit de TVA reimportul de bunuri in Romania, efectuat de persoana care a exportat bunurile in afara Comunitatii, pentru a fi supuse unor reparatii, transformari, adaptari, asamblari sau altor lucrari asupra bunurilor mobile corporale, cu conditia ca aceasta scutire sa fie limitata la valoarea bunurilor in momentul exportului acestora in afara Comunitatii.

In acest sens, punctul 43 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal stabileste ca scutirea partiala de la plata taxei, respectiv pentru valoarea bunurilor in momentul exportului, se acorda pentru:

 a) reimportul bunurilor care au fost reparate in afara Comunitatii;
 b) reimportul bunurilor care au fost prelucrate sau evaluate in afara Comunitatii, inclusiv asamblate sau montate;
 c) reimportul de parti de bunuri sau piese de schimb care au fost exportate in afara Comunitatii pentru a fi incorporate in aceste bunuri;
 d) reimportul bunurilor rezultate din transformarea bunurilor exportate in afara Comunitatii in vederea acestei transformari.
 
Scutirea partiala se acorda in urmatoarele conditii:
 a) bunurile trebuie sa fi fost exportate din Romania in afara Comunitatii, dupa plasarea acestora in regim de perfectionare pasiva;
 b) bunurile trebuie sa fi fost supuse regimului normal de taxa in Romania;
 c) exportul si reimportul bunurilor trebuie efectuate de aceeasi persoana.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
procedura retur marfacodul vamalexport


Data aparitiei: 25 Mai 2012

Votati articolul "Marfa din import. Cum facem returul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X