email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilitatea primara. Ce presupune, ce documente contabile stau la baza ei si cine o poate practica

Contabilitatea primara. Ce presupune, ce documente contabile stau la baza ei si cine o poate practica
contabilitate primaraLegea Contabilitatii nr. 82/1991organizarea contabilitatiinotiuni contabilitatetotul despre contabilitate

Contabilitatea este o meserie pretentioasa, plina de responsabilitati, si trebuie sa aveti o baza teoretica solida pentru a intelege corect fenomenele economice. Vom afla in randurile urmatoare ce inseamna si ce presupune contabilitatea primara si ce notiuni de baza trebuie sa aveti daca va doriti o cariera in domeniu.

Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991.

Ce este contabilitatea primara

Contabilitatea este o meserie, o stiinta, cu ajutorul careia se tine evidenta patrimoniului unei persoane juridice (firme).
Contabilitatea primara asigura inregistrarea cronologica si sistematica a documentelor justificative in scopul inregistrării in contabilitatea financiara.

Rezolva simplu si rapid orice problema legata de contabilitate!
Gasesti eficient solutiile perfect legale pentru orice dilema din domeniul fiscal-contabil in lucrarea Manualul Contabilului Incepator >>

Ce documente se intocmesc in contabilitatea primara?

Tot ce tine de notiunea de contabilitate primara se refera la intocmirea documentelor contabile urmatoare care stau la baza inregistrarii in tranzactiilor economice:

- registrul de casa;
- note de intrare-receptie (nir-uri);
- deconturi de cheltuieli;
- facturi care trebuie emise de catre client (facturare);


- dispozitii de plata/incasare catre casierie;
- chitante, cecuri, ordine de plata, foi de varsamant;
- state de plata, pontaje.

Puteti sa practicati contabilitatea primara dupa absolvirea unui curs de contabilitate?

Da, dupa absolvirea unui curs de contabilitate puteti tine contabilitatea primara a unei firme. Dupa finalizarea acestuia, un alt curs util este cel de Contabilitate Financiara.

Pentru a obtine calificarea de contabil autorizat sau expert contabil autorizat, va trebui sa aveti studii universitare in domeniul contabilitatii si sa obtineti o diploma recunoscuta. Apoi, veti trece prin etape suplimentare de pregatire profesionala si veti sustine examenele specifice pentru a obtine autorizatia de la Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Prin urmare, absolvirea unui curs de contabilitate este un pas important in directia de a lucra in domeniul contabilitatii primare.

Ce notiuni de contabilitate primara trebuie sa stiti daca vreti sa fiti contabil

Un contabil primar trebuie sa fie familiarizat cu prevederile legislative in vigoare. Iata cateva notiuni de contabilitate primara pe care ar trebui sa le cunoasca:

Planul de conturi: Contabilul primar trebuie sa aiba cunostinte despre structura si organizarea planului de conturi, care este utilizat pentru a clasifica si inregistra tranzactiile financiare in mod sistematic.

Documentele justificative: Cunoasterea diferitelor documente justificative, cum ar fi facturile de vanzare si de cumparare, bonurile fiscale, chitantele etc., este importanta pentru a inregistra corect tranzactiile si pentru a asigura conformitatea cu legislatia fiscala.

Calculul si inregistrarea TVA-ului: Contabilul primar trebuie sa aiba cunostinte despre sistemul de impozitare si sa poata calcula si inregistra corect TVA-ul in tranzactiile financiare ale organizatiei.

Inregistrarea salariilor si a contributiilor sociale: Cunoasterea regulilor si a legislatiei privind salarizarea si contributiile sociale este importanta pentru a inregistra si calcula corect salariile si contributiile asociate.

Declaratiile fiscale: Contabilul primar trebuie sa fie familiarizat cu diferitele declaratii fiscale pe care organizatia trebuie sa le depuna si sa fie capabil sa le completeze si sa le depuna in conformitate cu termenele si cerintele fiscale.

Rapoarte contabile: Cunoasterea principiilor de baza si a structurii rapoartelor financiare, cum ar fi bilantul contabil si contul de profit si pierdere, este necesara pentru a putea pregati si intelege aceste rapoarte.

Este important de mentionat ca legislatia si practicile contabile pot suferi modificari periodice, asadar un contabil primar trebuie sa fie la curent cu noile reglementari in domeniu.

Ce aptitudini trebuie sa aiba un contabil

Un contabil trebuie sa posede anumite abilitati specifice, care il vor sprijini in mod semnificativ pe durata carierei sale si il vor ajuta sa se evidentieze in aceasta profesie. Iata cateva aptitudini importante pe care un contabil ar trebui sa le aiba:

Sa fie bine organizat: Un contabil primar trebuie sa aiba o buna capacitate de organizare pentru a gestiona cu succes documentele financiare si contabile. Este esential sa fie capabil sa-si stabileasca prioritatile si sa isi structureze eficient timpul si munca.

Sa isi prioritizeze sarcinile: Intrucat contabilitatea implica un volum mare de informatii si sarcini diverse, un contabil primar trebuie sa fie capabil sa identifice si sa prioritizeze sarcinile in functie de importanta si urgenta acestora. Capacitatea de a gestiona eficient timpul si resursele este esentiala in aceasta activitate.

Sa aiba atentie sporita la detalii: Contabilitatea presupune lucrul cu cifre si documente complexe. Este necesara o atentie deosebita la detalii pentru a identifica si corecta eventualele erori sau discrepante in inregistrarile financiare. Meticulozitatea in gestionarea datelor si rapoartelor financiare este esentiala pentru un contabil primar.

Sa dea dovada de seriozitate si simtul raspunderii: Activitatea unui contabil primar implica responsabilitatea de a asigura conformitatea cu reglementarile financiare si fiscale in vigoare. Un contabil trebuie sa fie constient de importanta si impactul deciziilor financiare si sa actioneze in conformitate cu standardele etice si legale.

Sa fie rezistent la stres: Contabilitatea poate implica situatii stresante sau tensionate, cum ar fi termene limita stranse, erori majore sau verificari fiscale. Un contabil primar trebuie sa fie capabil sa-si pastreze calmul si sa-si mentina concentrarea in astfel de situatii, gasind solutii eficiente.

Sa detina abilitati de comunicare: Contabilul primar trebuie sa poata comunica eficient cu clientii si colegii sai, explicand aspecte financiare complexe intr-un mod accesibil. Abilitatile de comunicare verbala si scrisa sunt esentiale pentru a mentine contactul cu clientii si pentru a asigura intelegerea reciproca in cadrul echipei.

Acestea sunt doar cateva dintre abilitatile necesare unui contabil. In plus, o pregatire profesionala adecvata si cunostinte solide in domeniul contabilitatii sunt, desigur, esentiale pentru a exercita aceasta profesie cu competenta si incredere.

Care sunt responsabilitatile unui contabil primar

Responsabilitatile unui contabil primar pot varia in functie de companie si de specificul activitatii desfasurate, insa exista anumite responsabilitati generale care sunt asociate cu aceasta pozitie. Iata cateva dintre responsabilitatile unui contabil primar:

- Efectuarea inregistrarilor contabile in conformitate cu legislatia in vigoare. Contabilul primar are responsabilitatea de a inregistra si a tine evidenta corecta si completa a tranzactiilor financiare ale organizatiei conform legislatiei contabile si fiscale in vigoare. Aceasta include inregistrarea facturilor, bonurilor fiscale, chitantelor si a altor documente justificative.

- Gestionarea documentelor financiar-contabile. Contabilul primar trebuie sa organizeze si sa gestioneze documentele financiar-contabile, cum ar fi facturile, chitantele, extrasele bancare si alte documente relevante. Aceasta include pastrarea acestor documente intr-un mod ordonat si conform reglementarilor legale.

- Efecturea de situatii si rapoarte catre management, pe baza documentelor inregistrate.

- Mentinerea conformitatii cu legislatia contabila si fiscala: Contabilul primar are responsabilitatea de a se asigura ca activitatea financiara a organizatiei este in conformitate cu reglementarile si prevederile legale in domeniul contabilitatii si fiscalitatii. Acesta trebuie sa monitorizeze schimbarile legislative si sa aplice corect noile reglementari.

Care este diferenta intre programele de contabilitate primara si cele de contabilitate generala?

Programele de contabilitate primara si programele de contabilitate generala sunt doua categorii distincte de software utilizate in domeniul contabilitatii, fiecare avand caracteristici si functionalitati specifice. Iata o comparatie intre aceste doua tipuri de programe:

Scopul si complexitatea: Programele de contabilitate primara sunt concepute pentru a gestiona operatiunile de baza ale contabilitatii, cum ar fi intocmirea documentelor primare (facturi, bonuri de consum, dispozitii de plata, chitante etc), gestionarea stocurilor si evidenta clientilor si a furnizorilor. Aceste programe sunt mai simple si se concentreaza pe necesitatile de baza ale unei afaceri mici sau medii. Pe de alta parte, programele de contabilitate generale sunt mai complexe si cuprind functionalitati extinse, cum ar fi gestiunea financiara, raportarea avansata si analiza detaliata a datelor financiare. Aceste programe sunt utilizate de obicei in companii de dimensiuni mai mari sau cu nevoi contabile mai complexe.

Functionalitati si module: Programele de contabilitate primara ofera, in general, functionalitati de baza, cum ar fi inregistrarea facturilor si a platilor, calcularea salariilor si gestionarea conturilor. Ele pot include, de asemenea, module specifice pentru TVA, evidenta stocurilor si raportarea fiscala. Pe de alta parte, programele de contabilitate au functionalitati mai avansate, cum ar fi planificarea bugetului, gestiunea cash-flow-ului, controlul costurilor si raportarea financiara complexa. Aceste programe pot avea, de asemenea, module specializate pentru domenii specifice, cum ar fi constructiile, comertul sau productia.

Flexibilitate: Programele de contabilitate pot avea limitari in ceea ce priveste numarul de utilizatori si volumul de date procesate. Ele sunt concepute sa raspunda nevoilor unei afaceri mici sau medii si pot fi mai usor de utilizat pentru contabilii incepatori. In schimb, programele de contabilitate generale sunt concepute pentru a gestiona nevoile mai complexe ale companiilor mai mari. Ele ofera flexibilitate sporita in configurarea si personalizarea functionalitatilor in functie de cerintele specifice ale companiei.

Integrare cu alte sisteme: Atat programele de contabilitate primara, cat si programele de contabilitate pot fi integrate cu alte sisteme de gestionare, cum ar fi sistemele de gestiune a stocurilor, sistemele de vanzari sau sistemele de resurse umane. Integrarea poate permite transferul automat al datelor intre diferitele module si sisteme, asigurand o flux de lucru eficient si reducand riscul erorilor umane in transferul manual al informatiilor.

Sintetizand, programele de contabilitate primara sunt mai potrivite pentru afaceri mici sau medii, cu necesitati contabile de baza, in timp ce programele de contabilitate sunt mai adecvate pentru companii mai mari sau cu cerinte contabile complexe. Alegerea intre aceste doua tipuri de programe depinde de dimensiunea si complexitatea afacerii, precum si de nevoile specifice ale organizatiei in ceea ce priveste contabilitatea si gestionarea financiara.

Ce program de contabilitate puteti folosi

SAGA este un program de contabilitate integrat pentru principalele necesitati contabile ale unei firme mici si mijlocii, ale unui cabinet de contabilitate sau ale unui contabil independent. Este unul dintre cele mai utilizate si mai facile programe de contabilitate din Romania la ora actuala, avand avantajul versatilitatii si al eficientei in operare.

Din ce in ce mai multi contabili utilizeaza pentru prestarea serviciilor de contabilitate programul SAGA. Acest program este gratuit.
Plata unui abonament anual va asigura actualizarea programului ori de cate ori exista modificari legislative/declarative. Scutiti timp pretios utilizand modulele de inregistrari contabile automate, precum inregistrarea amortizarii sau inregistrarea cheltuielilor si veniturilor in avans.

Operand corect in SAGA informatiile primite de la angajator, statul de salarii si notele contabile vor fi calculate corect si automat.

De asemenea, SAGA permite definirea de grupe pentru fiecare activitate/centru de profit.

Registrul de evidenta fiscala va fi generat automat daca operati corect cheltuielile nedeductibile sau cu deductibilitate limitata.

Ghidul Operare SAGA. Exemple practice si recomandaricontine exemple grafice (print screen-uri din program) si explicatii pentru o multitudine de situatii practice, informatii esentiale pentru obtinerea de rapoarte corecte din punct de vedere contabil si fiscal.


Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitate primaraLegea Contabilitatii nr. 82/1991organizarea contabilitatiinotiuni contabilitatetotul despre contabilitate


Data aparitiei: 26 Iunie 2023

Votati articolul "Contabilitatea primara. Ce presupune, ce documente contabile stau la baza ei si cine o poate practica":
Rating:

Nota: 4.12 din 5 din 303 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X