email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractul de comodat pentru un autoturism neamotizat integral

contractul de comodatautoturism neamotizat integralcomodat

O societate a achizitionat un autoturism care nu s-a amortizat integral. In momentul de fata se doreste ca pentru acest autoturism sa se incheie un contract de comodat cu alta firma.

Ce cheltuieli sunt nedeductibile in acest caz?

Solutie contabila: Conform prevederilor OUG24/2012 deductibilitatea cheltuielilor este in functie de caracteristicile autovehiculului si de utilizarea acestuia in activitatea economica. In cadrul art. 145 (1), Codul fiscal are prevazute limitari speciale ale dreptului de deducere a TVA la 50%  pentru achizitiile de combustibil, iar prin OUG 24/2012 se limiteaza si dreptul de deducere a taxei aferente achizitiei, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere precum si a taxei aferente cheltuielilor legate de autovehiculele aflate in proprietate sau folosinta, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.

Prin alin.(4) privind prevederile alin. (1)–(3), acestea se aplica inclusiv in situatia in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru contravaloarea partiala a bunurilor si/sau serviciilor, inainte de data de 1 iulie 2012, daca livrarea/prestarea intervine dupa aceasta data.

(5) In cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitarii dreptului de deducere conform alin. (1), fiind utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si a celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 145 si art. 146–1471. Aceste prevederi se aplica de la data de 1 iulie 2012, daca livrarea sau prestarea bunurilor intervine dupa aceasta data.

Amortizarea autovehiculului se desfasoara conform calculului de amortizare initial cu metoda respectiva pana la final. Pentru contractul de comodat incheiat intre persoane juridice trebuie sa aveti in vedere ca acesta se incheie intre societati din cadrul grupului sau cu asociati comuni, ori in cadrul desfasurarii unor parteneriate/acorduri comune, altfel fiind necesar un contract de inchiriere.

Societatea care preia spre folosinta autoturismul daca nu il foloseste in scopul derularii activitatii economice cheltuielile de intretinere si combustibil sunt nedeductibile. Cheltuielile privind autovehiculul pot fi deductibile limitat in conditiile respectarii prevederilor Codului fiscal actualizat:

-art. 21 alin. (3), litera n) „cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit alin. (4) lit. t) la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.“

-art. 21 alin. (4), litera „t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;

- vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;

- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;

- vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea. Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileste prin norme;“.

In cazul vehiculelor rutiere motorizate, aflate in proprietate sau in folosinta, care nu fac obiectul limitarii deducerii cheltuielilor se vor aplica regulile generale de deducere.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contractul de comodatautoturism neamotizat integralcomodat


Data aparitiei: 20 Iulie 2012

Votati articolul "Contractul de comodat pentru un autoturism neamotizat integral":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X