Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Contract de comodat auto. Situatii in care cheltuielile sunt deductibile 100%

Data actualizarii: 07 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contract de comodat auto. Situatii in care cheltuielile sunt deductibile 100%
contract de comodatdeductibilitatecod fiscal

O societate incheie un contract de comodat auto cu o persoana fizica, avand scopul de a folosi masina doar pentru desfasurarea activitatii societatii. mai exact, pentru transportul de marfa de la depozit la magazin.

Cheltuielile cu asigurarea (RCA), rovinieta, daca documentele (factura, chitanta) sunt cu datele societatii sunt deductibile 100%? Cheltuielile cu combustibil, intretinere si reparatie sunt deductibile 100%?

Contract de comodat auto - deductibilitate: raspunsul specialistului

Este recomandabil ca in contractul de comodat sa se mentioneze ca societatea care a luat autoturismul in comodat suporta cheltuielile uzuale de functionare, intretinere si reparatii ale acestuia (cheltuielile cu combustibilul, piesele de schimb, reparatiile periodice etc.), precum si alte cheltuieli despre care ati precizat ca documentele primite sunt emise pe numele societatii (asigurarea RCA, rovigneta).

 

Cheltuielile enumerate mai sus sunt integral deductibile pentru situatiile in care autovehiculul se inscrie in oricare dintre urmatoarele categorii:

- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
- vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;


- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
- vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

In vederea acordarii deductibilitatii integrale, justificarea utilizarii autovehiculului se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

In caz contrar (adica vehiculul nu se inscrie in una din cele 5 categorii) se limiteaza deducerea la 50%, limitare care se aplica autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata de maxim 3.500 kg si cel mult 9 scaune, inclusiv scaunul soferului, aflate in proprietate ori in folosinta societatii.

Baza legala: art. 25 alin. 3 lit. l) din Codul fiscal

l) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.

Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

Normele metodologice

16. (1) In sensul prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii si expresiile utilizate, conditiile in care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitarii fiscale, sunt cele prevazute la pct. 68 din normele metodologice date in aplicarea art. 298 al titlului VII Taxa pe valoarea adaugata din Codul fiscal.

(2) Justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul rezultatului fiscal, se efectueaza pe baza documentelor financiar-contabile si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
(...)

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro Diana Ioana Tabara, expert contabil. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X