email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Curs valutar utilizat pentru achizitii intracomunitare de bunuri. Inregistrari contabile

curs valutarachizitii intracomunitareinregistrari contabilecodul fiscal

Analizam mai jos cazul unei societati comerciale care achizitioneaza marfa din UE. Factura este emisa in data de 25.06.2012, dar marfa ajunge efectiv in tara in 27.06.2012.  Vom stabili astfel la ce data se intocmeste receptia, si la ce curs se va inregistra marfa respectiva (la cursul publicat de BNR in 24.06.2012, acesta fiind cursul valabil pt 25.06.2012 sau la cursul publicat de BNR in 26.06.2012).

Raspuns:

Recunoasterea stocurilor in evidenta contabila se face in conformitate cu prevederile pct. 155 din OMEF 3055/2009 privind reglementarile contabile, redat mai jos:
 
(1) Inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor.
(2) In general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietatii si de livrare coincid. Totusi, pot exista decalaje de timp, de exemplu, pentru:
- bunuri vandute in consignatie sau stocurile la dispozitia clientului;
- stocuri gajate livrate creditorului beneficiar al gajului, care raman inevidenta debitorului pana la vanzarea lor;
- bunuri receptionate pentru care nu s-a primit inca factura, care trebuie inregistrate in activele cumparatorului;
- bunuri livrate si nefacturate, care trebuie scoase din evidenta, transferulde proprietate avand loc;
- bunuri vandute si nelivrate inca, pentru care a avut loc transferul proprietatii.
 
De exemplu, la vanzarile cu conditia de livrare "ex-work", bunurile vandute ies din stocul vanzatorului din momentul punerii lor la dispozitia cumparatorului etc."
 
Prin urmare, daca transferul riscurilor si beneficiilor se efectueaza la data intocmirii documentului de transfer (factura), cursul valutar de inregistrarea a marfii este cel din data emiterii facturii.
In conformitate cu pct.22 alin.(4) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal pentru art.139^1 din Codul fiscal "in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, cursul de schimb utilizat pentru determinarea in lei a bazei impozabile a taxei este cursul din data exigibilitatii taxei, astfel cum este stabilit la art. 135 din Codul fiscal , indiferent de data la care sunt sau vor fi receptionate bunurile".
 
La pct. 22 alin. (1) si alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal face referire la cursul valutar pentru achizitiile intracomunitare, astfel:
 
"(1) In sensul art. 139^1 alin. (2) din Codul fiscal , prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei se intelege cursul de schimb comunicat de respectiva banca in ziua anterioara si care este valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua urmatoare.
 
(2) In contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale, in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei".
 
In legatura cu "Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri", la art. 135 din Codul fiscal se prevede ca:
 
 "(1) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia.
 
(2) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator
 
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1), daca aceasta este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator" .
 
In concluzie . intrucat factura este emisa de catre furnizor pe data de 25.06.2012, cursul valutar utilizat  pentru tva (taxare inversa) va fi cel publicat de BNR in 24.06.2012. Receptia se va face la data primiririi marfii in gestiune, respectiv pe data de 27.06.2012.

In contabilitate se vor face urmatorele inregistrari:
La data primirii facturii pe 25.06.2012, utilizand cursul de schimb comunicat de BNR pe data de 24.06.2012:
408 = 401
4426 = 4427
La data receptiei bunurilor pe 27.06.2012, utilizand cursul de schimb comunicat de BNR pe 26.06.2012
371 = 408

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
curs valutarachizitii intracomunitareinregistrari contabilecodul fiscal


Data aparitiei: 14 August 2012

Votati articolul "Curs valutar utilizat pentru achizitii intracomunitare de bunuri. Inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 3.69 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X