Prin O.M.F.P. nr. 1.118/2012 au fost aduse unele modificari si completari reglementarilor contabile conforme cu directivele europene aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009.
Prin modificarea adusa de O.M.F.P. nr. 3.055/2009 se introduce prevederea ca pentru acele creante pentru care se estimeaza nerecuperarea acestora cesionarul trebuie sa inregistreze pierderea din depreciere aferenta.
Venitul reprezentand diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului se inregistreaza in contul de profit si pierdere la data preluarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale.
Transmiterea creantei are loc la data incheierii contractului, daca nu se prevede altfel. Preluarea unei creante se face, de regula, la o valoare mai mica decat valoarea sa nominala, diferenta dintre valoarea nominala si pretul de cesiune reprezentand castigul cesionarului.
Prin cesiunea de creanta, dreptul de creanta al cedentului se transmite cesionarului pentru valoarea nominala a creantei, chiar daca transmiterea s-a facut la un pret mai mic. Tratamentul privind taxa pe valoarea adaugata difera in functie de situatia concreta a contractelor incheiate, astfel:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T Ghid de raportare corecta
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
- daca in contract se prevede ca cesionarul cumpara creantele si este angajat in scopul recuperarii
creantelor, se considera ca realizeaza o prestare de servicii constand in recuperarea creantelor in beneficiul persoanei care detine creantele. Aceasta este o operatiune taxabila.
- daca cesionarul cumpara creantele, asumandu-si sau nu riscul neincasarii acestora, percepand un comision de recuperare a creantelor de la cedent, se considera ca cesionarul realizeaza o prestare de servicii de recuperare de creante in beneficiul cedentului. Aceasta operatiune este taxabila.
- daca contractul nu are ca scop recuperarea de creante si pretul de vanzare al creantei este mai mare
decat valoarea nominala a creantei cedentul realizeaza o operatiune scutita de TVA, iar cesionarul nu realizeaza o operatiune in sfera de aplicare a TVA.
In cazul in care contractul nu are ca scop recuperarea de creante si pretul de vanzare a creantei este mai mic sau egal cu valoarea nominala a creantei, nici cedentul, nici cesionarul nu realizeaza operatiuni in sfera de aplicare a TVA.
- daca cesionarul cumpara creantele, asumandu-si riscul neincasarii acestora, la un pret inferior valorii nominale a creantelor, fara sa perceapa un comision de recuperare a creantelor de la cedent, se considera ca cesiunea creantei de catre cedent reprezinta o operatiune scutita de TVA, iar cesionarul nu efectueaza o prestare de servicii de recuperare de creante in beneficiul cedentului, respectiv nu realizeaza o operatiune in sfera de aplicare a TVA, intrucat nu percepe un comision pentru aceasta operatiune.