Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cesiunea de creante. Cum facem inregistrarile contabile?

Data aparitiei: 07 Octombrie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
cesiunea de creantecesiunecreantetvainregistrari contabiledeductibilitate

In analiza noastra, societatea A doreste sa cesioneze creante catre societatea B. Pentru o parte din aceste creante, societatea A nu a constituit provizioane si nici nu a trecut creantele la clienti incerti - sunt in soldul contului 411. Creantele vor fi cesionate la valoarea lor - nu se va plati nici mai mult, nici mai putin pe ele.

O parte din creantele pentru care nu au fost constituite provizioane si nici trecute la clienti incerti sunt detinute de societati care, in prezent, sunt in insolventa (dar nu exista hotararea judecatoareasca care sa dovedeasca acest lucru).

Vom vedea care e monografia contabila, precum si care vor fi implicatiile fiscale pentru cazurile de mai sus la firma A.

De asemenea, pentru firma B stabilim care sunt inregistrarile contabile si implicatiile fiscale la preluarea creantelor. In cazul in care exista posibilitatea ca aceste creante sa nu fie recuperate deloc de catre firma B, vom vedea care sunt inregistrarile contabile pe care va trebui sa le faca aceasta firma.

Se mentioneaza ca ambele companii sunt platitoare de impozit pe profit si platitoare de TVA, urmand sa stabilim care sunt implicatiile din punct de vedere TVA pentru ambele companii.

Societatea A, la cesionarea creantelor, va inregistra:

461.B = 4111 si 4118

si va anula provizioanele constituite , ele ramanand fara obiect :

491 = 7812.

Veniturile din 7812 vor urma calea fiscala a cheltuielilor inregistrate la constituirea provizioanelor (impozabile pentru cheltuielile deduse si neimpozabile pentru cheltuielile considerate nedeductibile la constituirea provizioanelor).

Societatea B va inregistra preluarea creantelor de la A:

461 = 462.A

Va inregistra provizioane pentru deprecierea creantelor pentru valoarea care este probabil ca nu va putea fi recuperata.

681 =  496
La scoaterea din gestiune a creantelor va respecta prevederile art. 21, alin. (2), litera n) si alin. (4) litera o).

Daca A este inregistrata in sistemul TVA la incasare, va colecta TVA neexigibila aferenta creantelor in discutie la momentul cesionarii acestora.

Nu exista alte implicatii referitoare la TVA deoarece cesiunea creantei de catre cedent reprezinta o operatiune scutita de TVA conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal
si Normelor sale metodologice.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X