email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cesiune creante vs. novatie. Cum se poate face plata in numele furnizorului?

cesiune creanteoperatiuni intracomunitarenovatieachizitii intracomunitare

In analiza de mai jos, avem ca subiect o societate romaneasca A care datoreaza unei alte societati romanesti B o suma in lei pentru livrari de bunuri. Societatea B are un furnizor extern C caruia ii datoreaza o suma in euro pentru achizitii intracomunitare de bunuri.  Vom vedea daca poate societatea A sa plateasca in euro direct furnizorul C in numele societatii B urmand ca apoi sa sa stinga facturile in lei in contabilitatea societatii A si in euro in contabilitatea societatii B.

In opinia noastra este posibila o asemenea tranzactie. Pot exista mai multe variante de realizare a unei asemenea operatiuni, din care enumeram doua, considerate a fi cel mai utilizate:
- Cesiunea de creante, prevazuta de art. 1566 – 1598 din Codul Civil
- Contractul de novatie, reglementat de art. 1599 – 1608 din Codul Civil
.
 
Cesiunea de creanta este contractul prin care un creditor (in cazul dvs. societatea B, numita si cedent) transmite o creanta a sa unei alte persoane, cu titlu gratuit sau oneros. Creditorul care transmite creanta se numeste cedent (societatea B), persoana care preia creanta se numeste cesionar (societatea C), iar debitorul despre a carui creanta este vorba, debitor cedat (societatea A). Cesiunea de creanta este un contract incheiat intre cedent (B)  si cesionar (C), fata de care debitorul cedat are calitatea de tert.
 
Novatia reprezinta o operatiune juridica de natura contractuala prin care partile sting o obligatie veche si o inlocuiesc cu una noua. Stingerea si nasterea au loc concomitent, deci obligatia deja existenta se transforma intr-una noua.
Novatia, atunci cand opereaza prin schimbarea creditorului ori a debitorului (novatie subiectiva) nu se confunda cu cesiunea de creanta ori cu subrogatia in drepturile creditorului prin plata creantei.
 
Principalul element de distinctie intre novatie si cesiunea de creanta se constituie la nivelul efectelor din punct de vedere juridic, in principal. Novatia, spre deosebire de cesiunea de creanta, nu opereaza transmisiunea aceleasi creante, ci stingerea celei vechi si crearea uneia noi. Prin urmare novatia implica in mod necesar disparitia obligatiei originare, iar nu mentinerea acesteia cu toate caracteristicile care ii sunt atasate. Astfel, cesiunea de creanta realizeaza o schimbare a titularului intr-un raport juridic care ramane identic, in vreme ce novatia realizeaza crearea unui raport juridic nou in

profitul unui nou titular.
 
Toate aspectele relatate mai sus sunt de domeniul juridicului, aplicarea in materie contabila si fiscala realizandu-se in functie de varianta aleasa de parteneri.
 
De regula, aceste contracte se incheie in forma scrisa, uneori fiind necesara autentificarea acestuia. Va recomandam sa solicitati serviiciile unui expert in domeniu (jurist).
 
Fara a fi specialisti in drept, din cunostintele noastre, aceste tipuri de tranzactii sunt recunoscute si la nivel international ( a se vedea Regulamentul (CE) nr. 593/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 iunie 2008 privind legea aplicabila obligatiilor contractuale).
 
In consecinta, este posibila tranzactia propusa de dvs.; tratamentul fiscal si contabil poate fi diferit in functie de forma pentru care se opteaza pentru realizarea acestei operatii.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cesiune creanteoperatiuni intracomunitarenovatieachizitii intracomunitare


Data aparitiei: 19 Septembrie 2016
Ultima actualizare: 21 Septembrie 2016

Votati articolul "Cesiune creante vs. novatie. Cum se poate face plata in numele furnizorului?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X