Vom vedea, prin cele ce urmeaza, ce implicatii pot aparea in cazul in care firma transportatoare a produselor omite sa treaca pe avizul emis de firma datele privind expeditia. Se va stabili astfel daca transportatorul poate fi constrans in vreun fel avand in vedere faptul ca datele privind expeditia reprezinta element obligatoriu.
Solutia consultantului:
In opinia noastra, obligatia transportatorului de a completa documentatia emisa de societatea dvs, poate fi solicitata doar ca o cauza suplimentara serviciilor de transport, iar sanctiunea transportatorului pentru aceasta se poate exercita doar daca s-a prevazut in contractul/comanda de transport.
Va reamintim ca transportul de marfuri este reglementat de Conventia de la Geneva din 1956, recunoscuta in Romania prin Decretul 451/1972, transpusa in legislatia interna prin protocolul din 1978, iar recent, prin Codul civil adoptat prin Legea 287/2009, republicata cu modificari, au fost prezumate obligatiile si responsabilitatile transportatorului.
Astfel, transportul marfurilor va fi insotit de un document recunoscut de legislatia internationala a transporturilor, cum sunt:
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
- CMR pentru transportul rutier;
- AWB pentru transportul aerian;
- scrisoare de trasura, pentru transportul feroviar, documente ce in rubricatia acestora contin numele si adresa expeditorului, locul si data primirii marfurilor, locul prevazut pentru predarea marfurilor si alte elemente obligatorii privind identificarea cantitatilor si datei privind efectuarea transportului.
In concluzie, avizul de insotire a marfii este un document intern legislatiei din Romania, ce justifica transportul unor bunuri din punct de vedere fiscal, pana la emiterea unei facturi, iar sanctiunea pentru neutilizarea acesteia trebuie inteleasa in functie de efectul faptei produse.
Pentru necompletarea eventualelor rubricatii ale acestuia, sanctiunile pot merge de la amenda contraventionala privind nerespectarea obligatiilor de completare a documentelor, pana la considerarea documentului invalid sau neexistent, in functie de context si numarul de elemente lipsa dintre cele minime obligatorii. Reamintim ca elementele minime ale unui aviz de insotire a marfii sunt reglementate de OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile.