Analizam mai jos cazul unei societati care are un mijloc fix cu o valoare de 10.000 lei si cu o durata de amortizare de 36 luni. Dupa 20 luni, se mareste valoarea mijlocului fix cu o valoare de 400 lei. Vom vedea astfel la ce valoare se calculeaza amortizarea incepand cu luna 21 si daca se prelungeste durata de amortizare a mijlocului fix. De asemenea, vom stabili cum se procedeaza in cazul in care valoarea mijlocului fix respectiv se majoreaza dupa ce el a fost amortizat in totalitate (dupa cele 36 luni).
Solutia consultantului:
Cadrul normativ ce reglementeaza aceste situatii este dat de HG 2139/2004 privind adoptarea catalogului mijloacelor fixe.
Potrivit pct. 2 din Sectiunea III „Alte precizari” din actul normativ amintit, societatea comerciala are dreptul sa adopte una din urmatoarele 2 posibilitati:
- majoreaza amortizarea lunara astfel incat in perioada ramasa sa amortizeze atat valoarea investitiei cat si valoarea neamortizata initial a mijlocului fix;
- poate majora cu pana la 10% durata normata de amortizare iar pe perioada ramasa dupa majoareara perioadei, se efectueaza calculul amortizarii.
Pentru mijloacele fixe ce au fost complet amortizate, acelasi act normativ prevede ca este dreptul societatii comerciale sa stabileasca o perioada normata de amortizare pentru investitia efectuata, printr-o comisie tehnica sau un expert tehnic independent.

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Cartea Verde a Contabilitatii

Manual de politici contabile - Stick USB
Observam ca legiuitorul da dreptul societatii sa stabileasca perioada de amortizare insa introduce obligatia ca perioada de amortizare sa fie stabilita de o comisie tehnica sau un expert tehnic independent.