Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Revizuirea duratei de amortizare a mijloacelor fixe. Se poate prelungi durata de amortizare? Ce alte optiuni exista?

Data aparitiei: 30 Mai 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
mijloace fixeutilajecatalogul mijloacelor fixeamortizarerevizuirea duratei de amortizare

In analiza urmatoare, avem ca subiect o unitate de prestari servicii utilaje. Parcul de utilaje a crescut ca urmare a investitiilor facute. Amortizarea utilajelor s-a efectuat conform catalogulului de mijloace fixe la durata minima. Stabilim ce rezolvari exista in 2017 avand in vedere ca pierderea este generata de amortizarea acestor mijloace fixe in proportie de 60% din venituri. De asemenea, vom vedea daca se poate prelungi durata de amortizare la "durata maxima" in anul 2017 sau daca se poate opta pentru o alta solutie.

Din punct de vedere contabil, potrivit pct. 238 alin. 2-3 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 amortizarea imobilizarilor corporale se face in functie de duratele de utilizare economica si de conditiile de utilizare a imobilizarilor, duratele de amortizare contabila putand fi diferite de duratele normale de functionare utilizate in scop fiscal (conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004). Conform pct. 238 alin. 5-6 din aceleasi reglementari o modificare semnificativa a conditiilor de utilizare, cum ar fi numarul de schimburi in care este utilizat activul, precum si in cazul efectuarii unor investitii sau reparatii, altele decat cele determinate de intretinerile curente, sau invechirea unei imobilizari corporale poate justifica revizuirea duratei de amortizare. In aceasta situatie, durata de amortizare contabila stabilita initial se poate modifica, aceasta reestimare conducand la o noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare.  
 
Prin urmare, din punct de vedere contabil societatea poate proceda la majorarea (prelungirea) duratei de amortizare stabilite initial in baza unui referat justificativ din care sa reiasa motivele pentru care se doreste modificarea si care sa fie aprobat de conducerea societatii.
 
Din punct de vedere fiscal, in temeiul art. 28 alin. 23 din Codul fiscal se vor avea in vedere prevederile Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004. In acest sens, la capit. I pct. 4 din Catalog se precizeaza posibilitatea alegerii duratei normale de functionare cuprinsa intre limita minima si limita maxima si, odata astfel stabilita, durata normala de functionare a mijlocului fix ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune.
 
Prin urmare, chiar daca societatea va putea majora durata de amortizare contabila pentru mijloacele fixe din patrimoniu, la calculul rezultatului fiscal se va avea in vedere amortizarea calculata pe durata initiala de amortizare. Cheltuiala cu amortizarea contabila va fi nedeductibila, iar amortizarea fiscala calculata va fi deductibila.
 
Cu titlu particular, faptul ca societatea inregistreaza pierderi si ca urmare a amortizarii parcului de utilaje recent achizitionat nu constituie un motiv plauzibil care sa justifice majorarea duratei de amirtizare stabilita initial, in sensul pct. 238 din reglementarile contabile anterior amintite.

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X