Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Monografii contabile

Acordarea unui produs gratuit

Data actualizarii: 06 Noiembrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
rodus gratuitinregistrari contabilereduceredestocarea produsuluipromotie


In ce priveste inregistrarile contabile aferente reducerilor de tipul acordarii unui produs gratuit, vom analiza situatia unui magazin de tip pet-shop care doreste sa ofere fiecarui client, gratuit, un produs A, indiferent de cat si ce cumpara clientul respectiv. Vom stabili astfel in ce masura se poate face aceasta promotie, care sunt implicatiile fiscale si cum se vor face inregistrarile in contabilitate.

Cum facem inregistrarile contabile?

Mentionam, in primul rand, ca societatea poate face oricand aceasta promotie, in conditiile in care considera stocul de produse A ca fiind "bunuri care se acorda in cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vanzare, precum si alte bunuri si servicii acordate cu scopul stimularii vanzar ilor;", asa cum prevede art. 21, alin. (2), lit. d) din Codul fiscal.

Din punctul de vedere al TVA, art. 128 , alin. (8), lit. e) prevede ca: "(8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1): e) acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin norme. "

Normele metodologice de aplicare a acestui articol prevad ca: "(14) In sensul art. 128 alin. (8) lit. e) din Codul fiscal: a) se cuprind in categoria bunurilor acordate in mod gratuit in scopul stimularii vanzarilor bunurile care sunt produse de persoana impozabila in vederea vanzarii sau sunt comercializate in mod obisnuit de catre persoana impozabila, acordate in mod gratuit clientului, numai in masura in care sunt bunuri de acelasi fel ca si cele care sunt, au fost sau vor fi livrate clientului. Atunci cand bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor nu sunt produse de persoana impozabila si/s au nu sunt bunuri comercializate in mod obisnuit de persoana impozabila si/sau nu sunt de acelasi fel ca si cele care sunt sau au fost livrate clientului, acordarea gratuita a acestora nu va fi considerata livrare de bunuri daca:

1. se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile/serviciile pe care le -a achizitionat de la respectiva persoana impozabila; sau
2. bunurile/serviciile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor/serviciilor furnizate acestuia;

b) bunurile acordate in scop de reclama cuprind, fara a se limita la acestea, bunurile oferite in mod gratuit ca mostre in cadrul campaniilor promotionale, pentru incercarea produselor, pentru demonstratii la punctele de vanzare;

c) bunurile acordate in mod gratuit pentru scopuri legate de desfasurarea activitatii economice a persoanei impozabile cuprind bunurile oferite cu titlu gratuit, altele decat cele prevazute la lit. a) sau b), pentru care persoana impozabila poate face dovada ca sunt strans legate de desfasurarea activitatii sale economice."

RECOMANDARE!

Concret, dupa respectarea prevederilor de mai sus, se recomandam ca societatea sa aiba o decizie a administratorului pri n care sa descrie campania de stimulare a vanzarilor si sa delimiteze stocul de produse A.

Pe casa de marcat se va trece la produsul A discount 100%.

La destocarea produsului A, pe masura vanzarii, se va inregistra:

623                                          =                                                      371
"Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate "         "Marfuri, la cost de achizitie"


Vanzarile cu pret redus si cele promotionale , in conditiile in care societatea considera cheltuielile cu produsul A ca fiind de reclama si publicitate, se supun O .G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de pi ata cu toate modificarile sale.

Aceasta prevede la art. 17 ca "este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a) -c), e)-i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare." Acelasi act normativ decrie limitarile si practicile comerciale aplicabile vanzarilor sub costuri in situatiile exceptate de la art. 16.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X