Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Corectare eroare contabila aferenta anului precedent. Regularizare TVA

Data actualizarii: 29 Noiembrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
erori contabileTVAcodul fiscalOMFP 3055/2009regularizare TVA


Prin cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei societati care a dedus in perioada 20120-2011 TVA aferent combustibilului unui autovehicul care nu a fost folosit exclusiv pentru una dintre categoriile enumerate in OG nr. 34/2009. In aceasta situatie TVAul aferent se trece la regularizari in decontul de TVA la rd.30 cu suma in rosu, insa urmeaza sa stabilim cum se va inregistra in contabilitate  avand in vedere ca se refera la anii precedenti si este si cheltuiala nedeductibila.  Vom vedea, totodata, si daca pentru perioada 01.05.2009-31.12.2011 intocmirea foilor de parcurs este obligatorie.

Solutia consultantului:

In opinia noastra sunt aplicabile prevederile de la pct. 63 din OMFP 3055/2009 privind  contabilitatea, ce stabileste:

-erorile nesemnificative aferente exercitiilor anterioare se corecteaza fie pe seama cotului 121 "Profit si pierdere", fie pe seama contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile";
- erorile semnificative aferente exercitiilor anterioare se corecteaza pe seama contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile".

Astfel, va recomandam sa utilizati contul de rezultat reportat pentru ajustarea  TVA si a diferentei de impozit pe profit, rezultat din limitarea deducerii costurilor privind combustibilul, potrivit art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal , coroborat cu art. 145^1 din Codul fiscal .

Inregistrari contabile :
1174"Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" = 4426 "TVA deductibila", cu valoarea TVA de ajustat

1174"Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" = 441 "Impozit pe profit", cu diferenta de impozit pe profit rezultat ca urmare a regularizarii.

Normele de aplicare pentru art. 19 din Codul fiscal stabilesc obligatia rectificarii impozitului pe profit cand se constata omiterea unor elemente luate in calcul la detereminarea impozitului, corespunzator perioadei la care se refera sumele omise. Astfel, veti recalcula fiecare impozit pe profit atat la trimestrul la care se refera cheltuielile si TVA-ul ajustat cat si impozitul anual pe profit.
Pentru declararea acestor situatii la autoritatea fiscala se vor depune declaratii rectifiative 710 pentru sumele trimestriale si declaratii rectificative 101 pentru calculul anual al impoztului pe profit.

Daca societatea a platit impozit minim in anul 2010, acest exercitiu este format din 2 ani fiscali, conform reglementarilor de la art. 34 din Codul fiscal, valabil in acel an.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X