Prin cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei societati care a dedus in perioada 20120-2011 TVA aferent combustibilului unui autovehicul care nu a fost folosit exclusiv pentru una dintre categoriile enumerate in OG nr. 34/2009. In aceasta situatie TVAul aferent se trece la regularizari in decontul de TVA la rd.30 cu suma in rosu, insa urmeaza sa stabilim cum se va inregistra in contabilitate avand in vedere ca se refera la anii precedenti si este si cheltuiala nedeductibila. Vom vedea, totodata, si daca pentru perioada 01.05.2009-31.12.2011 intocmirea foilor de parcurs este obligatorie.
Solutia consultantului:
In opinia noastra sunt aplicabile prevederile de la pct. 63 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, ce stabileste:
-erorile nesemnificative aferente exercitiilor anterioare se corecteaza fie pe seama cotului 121 "Profit si pierdere", fie pe seama contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile";
- erorile semnificative aferente exercitiilor anterioare se corecteaza pe seama contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile".
Astfel, va recomandam sa utilizati contul de rezultat reportat pentru ajustarea TVA si a diferentei de impozit pe profit, rezultat din limitarea deducerii costurilor privind combustibilul, potrivit art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal , coroborat cu art. 145^1 din Codul fiscal .
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Inregistrari contabile :
1174"Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" = 4426 "TVA deductibila", cu valoarea TVA de ajustat
1174"Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" = 441 "Impozit pe profit", cu diferenta de impozit pe profit rezultat ca urmare a regularizarii.
Normele de aplicare pentru art. 19 din Codul fiscal stabilesc obligatia rectificarii impozitului pe profit cand se constata omiterea unor elemente luate in calcul la detereminarea impozitului, corespunzator perioadei la care se refera sumele omise. Astfel, veti recalcula fiecare impozit pe profit atat la trimestrul la care se refera cheltuielile si TVA-ul ajustat cat si impozitul anual pe profit.
Pentru declararea acestor situatii la autoritatea fiscala se vor depune declaratii rectifiative 710 pentru sumele trimestriale si declaratii rectificative 101 pentru calculul anual al impoztului pe profit.
Daca societatea a platit impozit minim in anul 2010, acest exercitiu este format din 2 ani fiscali, conform reglementarilor de la art. 34 din Codul fiscal, valabil in acel an.