Analizam mai jos cazul unei societati care a achizitionat marfa de la o firma din Germania (cu cod de TVA). Societatea straina emite catre societatea din Romania si o factura unde apar costurile de transport si cele de impachetare. Vom vedea cum va proceda societatea care a achizitionat marfa si care urmeaza sa o trimita catre o alta societate din Romania (client) in ce priveste recuperarea acestor costuri de la client.
Astfel, vom stabili daca societatea din Romania poate emite catre client o factura pe care sa mentioneze separat costurile adaugate de societatea straina. De asemenea, vom vedea daca factura va fi emisa fara TVA, precum si in ce mod se vor inregistra in contabilitate costurile de pe factura din Germania si cele de pe factura societatii romane.
Solutia consultantului:
Din punct de vedere al TVA, costurile cu transportul bunurilor ce fac obiectul achizitiei intracomunitare intra in baza de impozitare a bunurilor doar daca acestea cad in sarcina vanzatorului, potrivit alin. (9) din normele metodologice ale art. 137 din Codul fiscal . Astfel, in ceea ce priveste declaratia 390 (VIES), potrivit prevederilor OMFP 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 390, serviciul de transport il veti declara ca achizitie intracomunitara de servicii daca acesta nu cade in sarcina vazatorului sau ca achizitie intracomunitara de bunuri daca acesta cade in sarcina vanzatorului.
Astfel, este precizat la art 137 din Codul Fiscal ca, cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport şi asigurare, solicitate de catre furnizor/prestator cumparatorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumparatorului, care fac obiectul unui contract separat şi care sunt legate de livrarile de bunuri sau de prestarile de servicii in cauza, se considera cheltuieli accesorii.
In continuare, La pct. 18 alin. (8) din Normele metodologice se precizeaza ca:

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
"8) In sensul art. 137 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal , orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizeaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, chiar daca fac obiectul unui contract separat. Cheltuielile accesorii nu reprezinta o tranzactie separata, ci sunt parte componenta a livrarii/prestarii de care sunt legate, urmand aceleasi reguli referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile ca si livrarea/prestarea de care sunt legate".
a) Avand in vedere cele de mai sus, daca aceste cheltuieli de manipulare si ambalare fac obiectul unui contract separat, atunci ele sunt considerate cheltuieli accesorii si atunci ar putea fi facturate separate. In caz contrar, nu se poate factura separate, din punct de vedere fiscal fiind tratate ca o singura tranzactie.
b) Factura va contine TVA.
In cazul acesta de refacturare se aplica prevederile art 137 lit e cu norme metodologice anexate care te incadreaza ca si comisionar chiar daca nu ai contract in acest sens, ai drept de deducere si obligatia de a colecta TVA, pentru facturile primite pe numele societatii si care apoi se refactureaza clientului de pe teritoriul Romaniei.
c) Achizita marfii de la funizorul din UE
327 = 401 valoarea marfii (in care includeti si valoarea serviciilor))
Si
4426 = 4427 - tva aferenta
Livrarea marfurilor se va inregistra in contabilitate prin urmatoarea formula:
4111 = %
"Clienti 707
"Venituri din vanzarea marfurilor"
4427
"TVA colectata"
In contabilitate intra in costul produselor (si serviciile respective), fiscal insa se sepaara tratamentul celor doua in functie de conditiile contractuale, asa cum este specificat mai sus (art. 137, alin 2).