Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Monografii contabile

Reprezentant fiscal al unei societati din UE. Inregistrari contabile

Data actualizarii: 21 Ianuarie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
reprezentant fiscalinregistari contabileTVAcodul fiscaldecont 300


Vom oferi mai jos monografia contabila pentru inregistrarea obligatiei de plata, decontarea si recuperarea cheltuielilor in urmatoarea situatie: un SRL romanesc este reprezentant fiscal in scopuri de TVA a unei societati din UE. Reprezentantul fiscal declara TVA in decontul 300, primeste banii de la societatea straina si ii vireaza la bugetul de stat.


Solutia consultantului:

Obligatiile reprezentantului fiscal sunt reglementate la  pct. 66 indice 1 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal.

In conformitate cu aceste prevederi, reprezentantul fiscal, dupa ce a fost acceptat de organul fiscal competent, este angajat, din punctul de vedere al drepturilor si obligatiilor privind taxa pe valoarea adaugata, pentru toate operatiunile efectuate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania atat timp cat dureaza mandatul sau. Operatiunile efectuate de reprezentantul fiscal in numele persoanei impozabile nestabilite in Romania nu se evidentiaza in contabilitatea proprie a persoanei desemnate ca reprezentant fiscal.

Persoana impozabila nestabilita in Romania poate mandata reprezentantul fiscal sa emita factura destinata beneficiarului sau. Persoana impozabila nestabilita in Romania sau, dupa caz, reprezentantul fiscal emite factura pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila nestabilita in Romania, aplicand regimul de taxa corespunzator operatiunilor respective, pe care o transmite beneficiarului.

Normele metodologice nu instituie obligatii privind moneda in care se fac decontarile sau privind modalitatea in care se realizeaza decontarile, respectiv prin reprezentantul fiscal sau direct intre persoana impozabila nestabilita in Romania si clientii/furnizorii acesteia.

Factura emisa de persoana impozabila nestabilita in Romania trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal , inclusiv denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal ale reprezentantului fiscal.

Reprezentantul fiscal depune decontul de taxa prevazut la art. 1562 din Codul fiscal pentru operatiunile desfasurate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania pe care o reprezinta, in care include si facturile emise de persoana impozabila nestabilita in Romania sub codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal conform art. 153 din Codul fiscal .

In situatia in care reprezentantul fiscal este mandatat de mai multe persoane impozabile stabilite in strainatate, trebuie sa depuna cate un decont de taxa pentru fiecare persoana impozabila nestabilita in Romania pe care o reprezinta. Nu ii este permis reprezentantului fiscal sa evidentieze in decontul de taxa depus pentru activitatea proprie, pentru care este inregistrat in scopuri de TVA, operatiunile desfasurate in numele persoanei impozabile nestabilite in Romania, pentru care depune un decont de taxa separat.

Asadar, operatiunile efectuate de reprezentantul fiscal in numele societatii din UE conform prevederilor Codului fiscal si normelor de aplicare, nu se inregistreaza in contabilitatea proprie a reprezentantului fiscal.

In situatia in care decontarile dintre societatea din UE si bugetul de stat se efectueaza prin intermediul reprezentantului fiscal apreciem ca aceste sume pot fi evidentiate in contabilitatea acestuia cu ajutorul contului 462 - Creditori diversi, astfel:

1.    Incasarea sumelor de la societatea din UE:

                  5121        =        462
Conturi la banci in lei        Creditori diversi

2.    Virarea sumelor la bugetul de stat:

            462               =        5121
Creditori diversi                Conturi la banci in lei


Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X