email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturare catre client non UE. Ce impozite se calculeaza?

Taxe si Impozitefacturareclient non-UEOMFP 3055/2009TVA


Vom analiza mai jos cazul unui SRL-D care factureaza contravaloarea unor aplicatii pentru un website dintr-un stat nonUE. Factura se emite la sfarsitul lunii, pe baza raportului in care e evidentiat numarul de aplicatii. Factura se emite in ambele monede, la cursul BNR, pentru care se calculeaza trimestrial 3% impozit pe venit pentru microintreprinderi. Vom vedea, asadar, ce alte impozite se mai retin.

Solutia consultantului:

In ceea ce priveste SRLD-ul, aceasta nu mai are alte obligatii de retinere si plata a altui impozit, in cazul in care va ginditi la impozitul pe veniturile nerezidentilor, deoarece acest impozit se retine si se plateste de catre o firma din Romania doar in situatia in care aceasta este cea care plateste un venit unui nerezident, or, in cazul expus, dvs incasati un venit de la un nerezident.

Asadar, veti plati doar impozit micro de 3% aplicat asupra tuturor veniturilor (total clasa 7) dintr-un trimestru, in care este inclus si acest venit.
 

Trebuie sa tineti cont de faptul ca, daca, la finalul unei luni factura nu este incasata, trebuie calculate diferente de curs valutar intre cursul din data inregistrarii facturii si cursul comunicat de BNR in ultima zi alunii, diferente de curs care pot fi favorabile (generand venit din diferente de curs) sau nefavorabile (generind cheltuieli din diferente de curs).
Veniturile din diferentele de curs valutar intra in baza de calcul pentru impozitul micro de 3%.
 
De asemenea, la incasarea facturii se vor determina diferente de curs intre cursul BNR valabil la data facturii (sau cursul de la finalul lunii precedente) si cursul BNR valabil din data incasarii facturii, care pot fi favorabile (venit din diferente de curs) sau nefavorabile (cheltuiala din diferente de curs).

Veniturile financiare respective intra in baza de impozitare cu 3%.
 
In ceea ce priveste TVA, nu sinteti obligat sa va inregistrati ca platitor de TVA pentru prestarea unor servicii catre clienti non UE, asa cum este prevazut la punctul 13 alin. (8) din normele date in aplicarea art. 133 din codul fiscal, intrucit aceste servicii nu sint servicii intracomunitare si nu genereaza inregistrare in scop de TVA si declarare in 390 VIES.
 
Baza legala:

- art. 112^7 cod fiscal
si punctul 14 din norme;
- punctul 185 alin. (5) si (9) si punctul 186 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009
;
- functiunea conturilor 765 si 665 din aceleasi reglementari.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2023

Cine efectueaza inventarierea? Care este lista documentelor pentru inventar?


Manualul de Inventariere a fost modificat!

Gasiti noua procedura de inventariere, explicata pas cu pas, impreuna cu setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti in Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG.

Sunteti obligat prin lege sa efectuati anual inventarierea patrimoniului, o operatie necesara de altfel si pentru inchiderea exercitiului financiar. In caz contrar – nu uitati! – riscati o amenda de pana la 5.000 de lei!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitefacturareclient non-UEOMFP 3055/2009TVA


Data aparitiei: 29 Aprilie 2013

Votati articolul "Facturare catre client non UE. Ce impozite se calculeaza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

    • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

  • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

    • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

  • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

    • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

  • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

    • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

  • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

    • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X