Vom analiza mai jos cazul unui SRL-D care factureaza contravaloarea unor aplicatii pentru un website dintr-un stat nonUE. Factura se emite la sfarsitul lunii, pe baza raportului in care e evidentiat numarul de aplicatii. Factura se emite in ambele monede, la cursul BNR, pentru care se calculeaza trimestrial 3% impozit pe venit pentru microintreprinderi. Vom vedea, asadar, ce alte impozite se mai retin.
Solutia consultantului:
In ceea ce priveste SRLD-ul, aceasta nu mai are alte obligatii de retinere si plata a altui impozit, in cazul in care va ginditi la impozitul pe veniturile nerezidentilor, deoarece acest impozit se retine si se plateste de catre o firma din Romania doar in situatia in care aceasta este cea care plateste un venit unui nerezident, or, in cazul expus, dvs incasati un venit de la un nerezident.
Asadar, veti plati doar impozit micro de 3% aplicat asupra tuturor veniturilor (total clasa 7) dintr-un trimestru, in care este inclus si acest venit.
Trebuie sa tineti cont de faptul ca, daca, la finalul unei luni factura nu este incasata, trebuie calculate diferente de curs valutar intre cursul din data inregistrarii facturii si cursul comunicat de BNR in ultima zi alunii, diferente de curs care pot fi favorabile (generand venit din diferente de curs) sau nefavorabile (generind cheltuieli din diferente de curs).

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Veniturile din diferentele de curs valutar intra in baza de calcul pentru impozitul micro de 3%.
De asemenea, la incasarea facturii se vor determina diferente de curs intre cursul BNR valabil la data facturii (sau cursul de la finalul lunii precedente) si cursul BNR valabil din data incasarii facturii, care pot fi favorabile (venit din diferente de curs) sau nefavorabile (cheltuiala din diferente de curs).
Veniturile financiare respective intra in baza de impozitare cu 3%.
In ceea ce priveste TVA, nu sinteti obligat sa va inregistrati ca platitor de TVA pentru prestarea unor servicii catre clienti non UE, asa cum este prevazut la punctul 13 alin. (8) din normele date in aplicarea art. 133 din codul fiscal, intrucit aceste servicii nu sint servicii intracomunitare si nu genereaza inregistrare in scop de TVA si declarare in 390 VIES.
Baza legala:
- art. 112^7 cod fiscal
si punctul 14 din norme;
- punctul 185 alin. (5) si (9) si punctul 186 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009
;
- functiunea conturilor 765 si 665 din aceleasi reglementari.