Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
TVA Contabilul.ro | Stiri

Split TVA: Un sistem aproape optional, aproape obligatoriu si de neinteles

Data aparitiei: 24 Octombrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
split tvaionut misaplata defalcatacolectare tva

Noile declaratii in privinta sistemului Split TVA nu aduc lamuriri, ci dimpotriva, scufunda intreg mediul de afaceri intr-o ceata si mai profunda. Sa nu uitam ca fiecare declaratie oficiala, retrasa la cateva zile sau chiar ore, influenteaza drastic si negativ parcursul economiei si scade increderea investitorilor in Romania. 

Ministrul de finante, Ionut Misa, a facut recent noi declaratii amintind ca numai companiile in insolventa si cele restante la plata TVA vor fi obligate sa plateasca defalcat taxa pe valoarea adaugata.

"Vreau sa va mentionez ca avand in vedere discutiile la nivelul grupurilor de lucru din interiorul Ministerului de Finante (...), discutiile avute cu mediul economic, mediul de business, intalnirile cu sindicatele si patronatele, precum si discutiile din Comisiile de Dialog Social, se are in vedere aplicarea optionala a split TVA pentru toti agentii economici, mai putin a celor aflati in procedura de insolventa, conform prevederilor Legii 85/2014, si pentru agentii economici care nu isi indeplinesc obligatiile fiscale reprezentand TVA pentru o perioada mai mare de timp", a spus luni Ionut Misa, la "Ora Guvernului", in Parlament, potrivit Euractiv.ro

Se prelungeste pe termen nedefinit posibilitatea de a opta pentru sistemul de plata defalcata a TVA, dupa ce in urma cu doar doua saptamani oficialii anuntau ca Split TVA va deveni obligatoriu din 2019 daca se va dovedi un mecanism functional. 

In concret, Ionut Misa a precizat, aminteste aceeasi sursa, ca se lasa posibilitatea de a opta pentru aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA si dincolo de 31 decembrie 2017 pentru agentii economici care nu au aplicat deja.

De asemenea, acesta a explicat ca statul a avea de recuperat peste 7 miliarde de lei din TVA pe care nu-i va recupera niciodata si ca volumul total al arieratelor nerecuperabile reprezentand TVA inregistrat pentru contribuabili aflati in procedura de insolventa - 7.239 de contribuabili aflati in insolventa, 1.513 de contribuabili aflati in reorganizare si 20.968 contribuabili aflati in faliment la data de 30 septembrie 2017 - totalizeaza 7,1 miliarde de lei. La acestea se adauga si 0,26 miliarde de lei TVA din arieratele incerte apartinand contribuabililor aflati in perioada premergatoare declararii starii de insolventa, rezultand un total de 7,36 miliarde de lei. 

"Prin aplicarea mecanismului platilor defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astazi unii agenti economici le realizeaza prin utilizarea in alte scopuri decat cele prevazute de lege, avand in vedere ca TVA nu reprezinta un venit al persoanei impozabile si ar trebui sa aiba doar destinatia de a acoperi TVA datorat furnizorilor sau prestatorilor, dupa caz, si TVA de plata catre bugetul de stat", a afirmat Misa.


Acesta considera ca acei contribuabili care isi achita sumele datorate catre buget vor fi avantajati prin eliminarea sau reducerea semnificativa a concurentei neloiale din partea contribuabililor care nu isi platesc obligatiile si datoriile catre stat si utilizeaza resursele financiare din TVA pentru alte scopuri.

"Desi Romania a implementat mai multe masuri de combatere a evaziunii fiscale (...), ne confruntam cu un nivel de neincasare la nivelul TVA foarte mare, cel mai mare la nivel comunitar", a precizat Misa, incercand sa justifice masura recent adoptata de Guvern. Potrivit ministrului, bugetul incaseaza doar circa 80% din TVA declarat". 

Vorbim, in concret, de doar 19% un procent neincasat, insa o masura care ar bulversa firmele ar face cu siguranta sa scada gradul de colectare al TVA-ului, mai ales in conditiile in care inclusiv Inspectia Fiscala anunta ca SPLIT TVA le va bloca activitatea!

 

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X