Consiliul IMM-urilor si-a exprimat ferm opinia in legatura cu reducerea TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020. Acesta a subliniat faptul ca mediul de afaceri nu mai are nevoie de scadere de taxe si ca o tara nu va functiona cu scaderi de taxe si cu mariri continue de cheltuieli.
Potrivit comunicatului de presa al Comisie Europene, din 05 septembrie 2019, Romania a inregistrat cel mai mare deficit din UE in privinta incasarii TVA, de 36% in 2017, fiind urmata de Grecia (34%) si Lituania (25%).
Conform initiatorilor propunerii legislative, 5 deputati PNL, Romania a avut si in 2016 cel mai mare deficit de colectare TVA din UE de 35,88%, procent care era in crestere fata de 2015.
CNIPMMR (Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania) a anuntat ca respinge masurile populiste cu impact negativ asupra mediului economic. In schimb, propune drept solutie cresterea gradului de colectare a TVA-ulu prin modernizarea si informatizarea ANAF.
Iata opinia Consiliului IMM-urilor:
Prin pastrarea cotelor de TVA se va sigura o sursa de venituri relativ constanta la buget, fara a introduce decalaje mari in cadrul incasarilor bugetare. Proiectul de buget pe anul 2020 a fost construit pe o valoare de 19% a TVA, in conditiile in care cheltuielile bugetare vor duce la un deficit de 3,59%, fiind necesare negocieri cu Comisia Europeana pentru acceptarea acestui prag.
Investitiile pentru programele de sustinere a antreprenoriatului, cel mai reprezentativ fiind programul Romania Start-up Nation au alocate fonduri, prin proeictul de buget care acopera finantarea pentru doar 1200 de beneficiari, fata de 10.000 care este tinta programului.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
„Respingem ferm o astfel de abordare iresponsabila a politicienilor care afecteaza grav echilibrul economic si social, care conduce la scaderea veniturilor, si asa precare ale bugetului de stat pe 2020, si care afecteaza domenii cheie precum sanatatea, educatia, investitiile in infrastrucutura, dand in acelasi timp un semnal foarte prost partenerilor investitionali asupra unei tarii in care politicienii actioneza impredictibil si impotriva intereselor economice si sociale ale propriei tarii.
Mediul de afaceri nu mai are nevoie de scadere de taxe, o tara nu va functiona cu scaderi de taxe si cu mariri continue de cheltuieli (vezi maririle cuprinse in bugetul 2020 pentru salarii si pensii), ci are nevoie de investitii (infrastructura, educatie, sanatate) si de programe adecvate de stimulare a spiritului antreprenorial (Start Up Tech Nation, fonduri de capital de risc, fonduri de microcreditare si microgarantare)! Din cercetarile CNIPMMR a reiesit faptul ca singurele taxe care trebuie ajustate sunt cele pe forta de munca, Romania situandu-se la un nivel prea ridicat al impozitarii fortei de munca.” a declarat Florin Jianu, presedintele CNIPMMR.