In analiza de mai jos, o firma primeste de la un client UE autofacturi emise de el in baza unui mandat (inserat in contract) prin care este imputernicit sa emita facturi in numele firmei din Romania. Vom veda cum se inregistreaza aceste facturi in contabilitate, precum si daca se pot inregistra in baza acestor autofacturi si venituri sau daca vor fi emise alte facturi in oglinda.
Dat fiind faptul ca numerele de autofacturi vor aparea in Jurnalul de vanzari, stabilim daca e nevoie de plaja de facturi definita cu numerele date de client autofacturilor emise catre firma romana. De asemenea, daca se emit autofacturi, stabilim in ce masura se va consuma din plaja de numere deja definita sau daca se recomanda sa fie definita o alta plaja de numere.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Potrivit art 319 alin (18) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
"Pot fi emise facturi de catre beneficiar in numele si in contul furnizorului/prestatorului in conditiile stabilite prin normele metodologice."
Potrivit prevederilor art. 319 alin. (18) din Codul fiscal, factura se poate intocmi de catre cumparatorul unui bun sau serviciu in urmatoarele conditii:
a) partile sa incheie un acord prealabil prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare. Acord prealabil inseamna un acord incheiat inainte de inceperea emiterii de facturi de catre client in numele si in contul furnizorului/prestatorului;
b) sa existe o procedura de acceptare a fiecarei facturi. Procedura de acceptare poate fi explicita sau implicita si poate fi convenita si descrisa prin acordul prealabil ori poate fi reprezentata de primirea si prelucrarea facturii;
c) factura sa fie emisa in numele si in contul furnizorului/prestatorului de catre cumparator si trimisa furnizorului/prestatorului;
d) factura sa cuprinda elementele prevazute la art. 319 alin. (20) sau (21) din Codul fiscal;
e) factura sa fie inregistrata in jurnalul de vanzari de catre furnizor/prestator, daca este inregistrat in Romania conform art. 316 din Codul fiscal.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
(2) Aplicarea prevederilor alin. (1) de catre cumparatorul unui bun sau unui serviciu nu restrictioneaza dreptul furnizorului de a emite alte facturi catre respectivul cumparator in perioada acoperita de acord.
(3) Termenii si conditiile acordului prealabil si ale procedurilor de acceptare prevazute la alin. (1) pentru fiecare factura se stabilesc de catre furnizor/prestator si client. La cererea organului de control, partile trebuie sa fie in masura sa demonstreze existenta acordului prealabil. (pct 96.1 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal).
Din aceste prevederi legale, rezulta urmatoarele:
1.in baza facturilor transmise de client, emise de acesta in numele furnizorului, se fac inregistrarile in contabilitate fara a mai fi nevoie sa se emita alte facturi
411"Clienti" = 7… "Cont de venituri"
2. aceste facturi se inregistreaza in jurnalul de vanzari
3. alocarea plajelor de numere de facturi se fac printr-o procedura acceptata de clientul austric; in opinia mea, avand in vedere ca beneficiarul emite aceste facturi, nu este obligatorie alocarea plajei de numere de catre furnizor, dar acest lucru se poate conveni in acordul semnat.
Referitor la autofacturile emise pentru alte scopuri (colectare TVA protocol), potrivit pct 24 din OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile:
"Entitatile vor asigura un regim intern de numerotare a documentelor financiar-contabile, astfel:
- persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii vor desemna, prin decizie interna scrisa, o persoana sau mai multe, dupa caz, care sa aiba atributii privind alocarea si gestionarea numerelor aferente;
- fiecare document va avea un numar de ordine sau o serie, dupa caz, numar sau serie ce trebuie sa fie secvential(a), stabilit(a) de entitate. In alocarea numerelor se va tine cont de structura organizatorica, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale etc.;
- entitatile vor emite proceduri proprii de stabilire si/sau alocare de numere ori serii, dupa caz, prin care se va mentiona, pentru fiecare exercitiu financiar, care este numarul sau seria de la care se emite primul document".
Asadar, in baza unei proceduri interne, numarul acestor autofacturi va fi unul secvential acordat in baza uneia sau mai multor serii. In concluzie puteti sa va alocati si o alta plaja de numere pentru acest tip de autofacturi.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal