Prin cele ce urmeaza, va prezentam cele mai importante aspecte referitoare la intocmirea bilantului si la raportarile contabile la 30 iunie 2013.
Mentionam astfel ca bilantul contabil trebuie sa reflecte imaginea fidela a patrimoniului societatii pe perioda la care se refera.
Pentru aceasta Bilantul trebuie intocmit pe baza unor informatii financiare corecte si complete (reflectate in Registrele contabile si fiscale si in Balanta de verificare).
Astfel, la intocmirea Bilantului este necesar ca toate informatiile financiare sa fie corect si complet reflectate in Registre si in Balanta de verificare si ca acestea sa fie corect si complet transferate in Raportarea semestriala / Situatiile financiare anuale.
Pentru a verifica corectitudinea transferului informatiilor in Raportarile semestriale / anuale ANAF a introdus inca de la inceput anumite corelatii intre sumele raportate astfel incat sa permita utilizatorului sa-si corecteze erorile de raportare. Aceste corelatii se verifica in momentul efectuarii operatiei de "validare" a formularului si arata erorile de raportare pe formular si pe rand.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cine are obligatia depunerii raportarilor contabile?
Potrivit actului normativ mentionat, au obligatia depunerii raportarilor contabile la 30 iunie 2013:
- operatorii economici carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei;
- operatorilor economici carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrului Finantelor Publice nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei;
- entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si care verifica incadrarea in criteriul prevazut mai sus pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiu financiar precedent.
- subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii;
Completare si depunere
Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2013, incadrarea in criteriul prevazut se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent.
Operatoriii economici vor depune raportarile contabile la unitatile teritoriale ale MFP, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica pe portalul www. e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
Formatul electronic al raportarilor contabile depuse pe internet sau la unitatile teritoriale ale MFP consta intr-un fisier .pdf la care este atasat un fisier .xml.
Termen de depunere
Raportarile contabile la 30 iunie 2013 se vor depune pana cel mai tarziu la data de 16 august 2013.