Vom analiza mai jos cazul unei societati care are drept obiect de activitate inchirierea bunurilor imobiliare proprii (cladiri). In Declaratia 101, pe anul 2012, societatea are pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti in valoare de 17.230 lei.
In balanta, la data de 30.06.2013:
- in contul 117 - sold debitor - pierdere contabila de 18.868 lei, pierdere reportata din anul 2012 si
- in contul 121 - sold creditor - 19.520 lei. Profitul de 19.520 lei, aferent semestrului I 2013, provine din:
- trimestrul I - pierdere de 7.134 lei (declaratia 100 depusa cu 0)
- trimestrul II - profit de 26.703 lei.
Vom vedea astfel ce calcule trebuiau facute, din punct de vedere fiscal, pentru stabilirea impozitului pe profit la data de 30 iunie 2013, tinand cont de pierderea de recuperat (rezultatul reportat din anul 2012) si in ce masura exista obligatia recuperarii acestei pierderi din profitul trimestrului II sau daca aceasta operatiune se poate efectua (si) la finele anului 2013, in situatia existentei profitului.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Solutia consultantului:
Titltlul II din Codul fiscal reglemeteaza modul de calcul, declarare si plata a impozitului pe profit.Impozitul pe profit se determina prin aplicarea cotei de 16% la profitul impozabil.
Profitul impozabil - se determina ca diferenta dintre venituri realizate din orice sursa si cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr -un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor.
Veniturile si cheltuielile care se iau in considerarea sunt cele care sunt inregistrate contabilitate potrivit reglementarilor contabile, precum si orice alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor.
Pi = V - C - Vn + Cn -RP - Af - Pf
Pi = profit impozabil
V = venituri
C - cheltuieli
Vn - venituri neimpozabile
Cn - cheltuilei nedeductibile
RP - rezerve si provizioane
Af - amortizare fiscala
Pf - pierdere fiscala.
Pierderea contabila poate fi diferita de pierderea fiscala.
Din punct de vedere contabil sunt aplicabile prevederile de la pct. 249 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:
"249. - (1) Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.
(2) In cazul corectarii de erori care genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit".
Referitor la pierderile fiscale, sunt aplicabile prevederile art 26 din Codul fiscal.
Acestea se acopera din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor fiscale se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
Prin exceptie, pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
Pierderea fiscala reprezinta suma inregistrata in declaratia de impunere a anului precedent.
Asadar, din punct de vedere fiscal, recuperarea pierderilor fiscale anuale se face in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Incepand cu anul 2009, pierderea fiscala anuala realizata, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi.
In concluzie, impozitul pe profit se calculeaza trimestrial, cumulat de la inceputul anului si numai pierderea fiscala stabilita prin declaratia privind impozitul pe profit aferent anului 2012 (rd. 41 din formularul 101), trebuie luata in considerare la calculul profitului impozabil in anul 2013.
De asemenea acoperirea pierderilor din anul 2012 se face din profitrurile anilor urmatori si numai la sfarsitul exercitiului financiar (bilant) se intocmeste Procesul verbal al asociatilor prin care se stabileste modul de repartizare al profitului.
Monografie contabila:
In luna depunerii situatiilor financiare anuale afrente anului 2013 (an 2014), presupunand ca in anul 2013 s-a obtinut profit mai mare decat pierderea din 2012:
121 Profit an 2013 = 1171 analitic profit an 2013
1171 analitic profit an 2013 = % 1171 analitic pierdere fiscala an 2012 - 113.516 lei
1171 analitic pierdere contabila an 2012 -14.589 lei
1061 "Rezerva legala"
457 "Dividende" etc.