email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inca 3 modificari in Codul Fiscal: scade Impozitul pe Dividende, se modifica TVA si creste plafonul pentru IMM-uri

codul fiscal 2016noul cod fiscalimpozitmicrointreprinderidividende

Guvernul a modificat Codul Fiscal  prin Ordonanta de urgenta, urmand ca de la 1 ianuarie 2016 sa se reduca TVA-ul la apa la 9%, precum si impozitul pe dividende la 5%. Premierul Victor Ponta a anuntat, la inceputul sedintei de Guvern, ca noile modificarile vizeaza, de asemenea, majorarea plafoanelor microintreprinderilor de la 65.000 euro la 100.000 euro, concomitent cu reducerea impozitului pe venit.

Cota de TVA va fi  redusa de la 20% la 9%, pentru tot consumul, atat casnic, cat si industrial, masura avand un impact de 250 milioane de lei, asa cum a anuntat si ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.

Click aici pentru cele 62 de modificari noi in Codul fiscal din 2016!

De asemenea, retinem ca a fost luata decizia de a se devansa cu un an reducerea impozitului pe dividende la 5%, de la 1 ianuarie 2017 la 1 ianuarie 2016, aplicandu-se pentru sumele primite in 2016 aferente dividendelor realizate in acest an.

Va fi introdus si un sistem de cote de impozitare diferentiate in functie de numarul de salariati, intre 1% si 3% pentru microintreprinderi:

a) 1 % pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv; 
b) 2 % pentru microintreprinderile care au un salariat; 
c) 3 % pentru microintreprinderile care nu au salariati. 

Toate aceste masuri fac ca deficitul bugetar sa nu creasca peste 3% in 2016, a declarat premierul Ponta intr-o conferinta de presa la Guvern.


Modificarea are rolul sa contribuie la incurajarea crearii de noi locuri de munca si la  asezarea echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile cu si fara salariati.

Actul normativ adoptat de Guvern include si alte prevederi, intre care mentionam:

Extinderea categoriei persoanelor juridice romane care nu datoreaza impozit pe profit pentru veniturile obtinute si utilizate potrivit reglementarilor legale in domeniul educatiei nationale. in aceasta categorie vor intra, potrivit acestui act normativ, si unitatile de invatamant particular preuniversitar;

Exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care detin o asigurare pentru boala si maternitate pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate;

Prelungirea cu o luna, respectiv pana la 31 martie 2016, a termenului pentru depunerea urmatoarelor documente:

-    declaratiile privind cladirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinatie nerezidentiala sau mixta;
-    declaratiile privind mijloacele de transport radiate din circulatie;
-    justificarile eliberate in anul 2015 privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe cladiri, terenuri sau mijloace de transport, in cazul persoanelor indreptatite.

Introducerea reglementarii potrivit careia in cazul inmatricularii sau inregistrarii unui mijloc de transport in cursul anului, proprietarul are obligatia sa depuna o declaratie la organul fiscal local in termen de 30 de zile de la data dobandirii.

Ordonanta adoptata de Guvern contine, de asemenea, o serie de prevederi care modifica si completeaza noul Cod de procedura fiscala. Una dintre modificari vizeaza desemnarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala drept autoritate competenta pentru efectuarea schimbului de informatii cu statele cu care Romania s-a angajat printr-un instrument juridic, masura menita sa contribuie la combaterea evaziunii fiscale.

Impactul in 2016 la scaderea dividendelor este de circa 1,3-1,5 miliarde de lei, dar este compensat cu alte masuri, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, in aceeasi conferinta de presa. Teodorovici a mai spus ca impactul scaderii TVA la apa in 2016 va fi de circa 250 de milioane de lei, iar impactul scaderii plafonului pentru inregistrarea ca IMM este sub 300 milioane de lei.

Regasiti mai jos noile modificari. Va reamintim, pe aceasta cale, ca Ordonanta aduce 45 de modificari in Legea 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 688 din 10 septembrie 2015 si 17 modificari in Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 547 din 23 iulie 2015

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

1. Se majoreaza plafonul de incadrare in acest sistem de impunere de la 65.000 euro la 100.000 euro.

2. In vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si pentru asezarea echitabila a sarcinii fiscale intre  microintreprinderile, cu si fara salariati, se introduce un sistem diferentiat de cote de impozitare, intre 1%-3% .

Astfel, cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
a)1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
b) 2% pentru microintreprinderile care au un salariat;
c) 3 % pentru microintreprinderile care nu au salariati.

3. S-au introdus reguli pentru combaterea folosirii unor contracte de munca temporare pentru a se beneficia de cotele de impozitare reduse fata de cota de 3%.


Impozitul pe venit

1. Venituri din salarii si asimilate salariilor

In situatia veniturilor din salarii si asimilate salariilor obtinute in afara functiei de baza, impozitul lunar se determina prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.

Masura a avut in vedere corelarea terminologiei utilizate la determinarea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, atat pentru cele obtinute la functia de baza cat si cele in afara functiei de baza, prin inlocuirea sintagmei “contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania si a contributiilor sociale obligatorii datorate in statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene potrivit prevederilor regulamentelor Uniunii Europene, precum si in statele cu care Romania are incheiate conventii/acorduri privind coordonarea sistemelor de securitate sociala", cu sintagma „ contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii". Astfel, se face referire la intreaga legislatie internationala cu privire la contributiile sociale obligatorii, pentru a elimina eventualele confuzii ce ar putea aparea in aplicarea respectivelor reglementari.

2. Veniturile din dividende

Pentru veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se devanseaza masura de reducere a cotei de impozit de la 16% la 5% din suma acestora, impozitul fiind final.

3. Venitul din pensii

Precizarea in mod expres, la stabilirea venitului impozabil din pensii, ca element de calcul deductibil, a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate datorata potrivit legii, in vederea specificarii tipului de contributie sociala obligatorie datorata potrivit legii.

4. Alte masuri de natura tehnica.


Contributii sociale obligatorii

Modificarile in domeniul contributiilor sociale obligatorii aduse prin  ordonanta aprobata la 27 octombrie cuprind urmatoarele:

1. Exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care detin o asigurare pentru boala si maternitate pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala – maternitate;

2. S-au corelat prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu cele ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, referitoare la ajutoarele/sumele acordate potrivit legii, in cazul decesului personalului din cadrul institutiilor publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, decedat ca urmare a participarii la actiuni militare si indemnizatiile lunare de invaliditate acordate personalului ca urmare a participarii la actiuni militare.

3. Alte clarificari tehnice.

Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania

Se propune devansarea masurii de reducere a cotei de impozit pentru veniturile din dividende obtinute de persoane nerezidente din Romania de la 16% la 5%, pentru anul 2016.

Masura este coroborata cu cea similara propusa in Titlul II Impozitul pe profit si Titlul IV Impozitul pe venit avand ca scop asigurarea unui tratament unitar si nediscriminatoriu pentru investitiile straine.

Taxa pe valoarea adaugata

Avand in vedere importanta apei potabile in consumul populatiei, precum si insemnatatea apei pentru irigatii in sustenabilitatea si dezvoltarea agriculturii din Romania, se propune reducerea cotei de TVA la 9% incepand cu data de 1 ianuarie 2016 pentu livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii in agricultura.

Aceasta masura este conforma cu acquis-ul comunitar in domeniu si este de natura a crea premisele pentru:

- o abordare uniforma in ceea ce priveste regimul TVA aplicabil produselor alimentare, avand in vedere importanta apei potabile ca aliment in consumul populatiei, dar si ca element esential pentru pregatirea altor alimente;

- crearea posibilitatii ca si cetatenii cu venituri foarte mici, in special populatia din mediul rural, sa poata consuma apa potabila din sistemul public, care indeplineste conditiile corespunzatoare de calitate;

- imbunatatirea sanatatii publice generale prin cresterea nivelului de accesibilitate a cetatenilor la consumul de apa potabila si, implicit, prin stimularea consumului de apa potabila din sistemul public;
- facilitarea de noi investitii in perioada urmatoare, care sa aduca Romania in randul tarilor care sa poata furniza apa potabila tuturor consumatorilor;

- derularea in conditii optime a programelor de investitii din fondurile europene nerambursabile, atat in sectorul apei cat si in sectorul agricol;

- sustenabilitatea sectorului apei si a sectorului agricol, in vederea atingerii obiectivelor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare.

Impozite si taxe locale

- in cazul inmatricularii sau inregistrarii unui mijloc de transport in cursul anului, proprietarul acestuia are obligatia sa depuna o declaratie la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, dupa caz, in termen de 30 de zile de la data dobandirii.

- corectarea unor exprimari gramaticale, precum si inlocuirea cuvantului prevazut la art.470 alin.7, respectiv in loc de taxa asupra mijloacelor de transport cu impozitul pe mijloacele de transport;

- corectarea unei exprimari gramaticale, prevazute la art.481.alin 2.lit a);

- o corectie materiala la art. 474, alin. (7), lit. a) in sensul ca momentul declararii valorii lucrarilor de construire va fi cand se solicita autorizatia de construire.

- pentru eliminarea confuziilor generate de denumirea taxei mentionate la art. 475 alin. (3), in scopul aplicarii corecte a prevederilor legale, se elimina sintagma „alimentatie publica".

- extinderea scutirii sau a reducerii de la plata taxelor speciale prevazute la art 485 lit f) si pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat si persoanele incadrate in gradul I de invaliditate;

- decalarea termenelor de depunere, de la 29 februarie la 31 martie 2016, a declaratiilor privind cladirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinatie nerezidentiala sau mixta, a declaratiilor privind mijloacele de transport radiate din circulatie, precum si depunerea documentelor justificative eliberate in anul 2015, privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe cladiri, teren sau a mijloacelor de transport in cazul persoanelor fizice sau juridice care sunt indreptatite prin lege sa beneficieze de aceste facilitati;

- pentru necomunicarea informatiilor cu relevanta fiscala pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile s-a introdus o amenda contraventionala cuprinsa intre 500-2.500 lei.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscal 2016noul cod fiscalimpozitmicrointreprinderidividende


Data aparitiei: 23 Octombrie 2015

Votati articolul "Inca 3 modificari in Codul Fiscal: scade Impozitul pe Dividende, se modifica TVA si creste plafonul pentru IMM-uri":
Rating:

Nota: 3.74 din 5 din 48 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X