email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de aplicare a exceptiei de la plata CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru salariatii cu mai multe contracte individuale de munca

plata castimp partial muncacontract individual de muncacontributia de asigurari sociale

Incepand cu veniturile aferente lunii august 2017, conform modificarilor introduse prin OG 4/2017, in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate precum si cel luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori, este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale/ contributia de asigurari sociale de sanatate, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. 

Ordonanta prevede si unele exceptii de la aceasta regula, pentru persoanele care se afla intr-una dintre urmatoarele situatii:

a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare; 

Pentru aplicarea acestei exceptii angajatorul trebuie sa solicite persoanelor fizice documente justificative.

b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani; 

c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi; 

Pentru aplicarea acestei exceptii angajatorul trebuie sa solicite persoanelor fizice documente justificative.

d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii; 

Pentru aplicarea acestei exceptii angajatorul trebuie sa solicite persoanelor fizice documente justificative.

e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.  In cazul acestor salariati procedura de aplicare a fost stabilita prin OMFP 2343/2017 publicat in M.Of. nr. 717 din 05/09/2017.


Procedura se aplica in cazul salariatilor care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu nivelul salariului minim brut pe tara in vigoare in luna in care au fost realizate,pentru care angajatorii sau persoanele asimilate acestora datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul venitului brut lunar realizat efectiv, si nu la nivelul salariului minim brut pe tara, garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. In acest sens, prin perioada in care contractul individual de munca este activ se intelege perioada in care contractul individual de munca nu este suspendat potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul in care, in cursul lunii, contractul individual de munca este activ pentru o fractiune din luna, nivelul salariului minim brut pe tara aferent zilelor lucrate din luna se stabileste dupa cum urmeaza: (Salariul minim brut pe tara/Numarul de zile lucratoare in luna) x Numarul de zile lucrate in luna.

Conform procedurii, salariatii aflati in aceasta situatie au obligatia sa depuna la fiecare angajator sau persoane asimilate acestuia o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca veniturile lunare brute cumulate, realizate din salarii si asimilate salariilor in baza mai multor contracte individuale de munca, sunt cel putin egale cu salariul minim brut pe tara garantat in plata. 

Declaratia se depune lunar pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.    Pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii august 2017, declaratia pe propria raspundere se depune la fiecare angajator pana cel tarziu la data de 10 septembrie 2017. 

In vederea completarii declaratiei pe propria raspundere pana la termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator elibereaza salariatului, la cerere, un document din care sa rezulte venitul brut lunar realizat. 

In vederea incadrarii in aceasta exceptie salariatul cumuleaza veniturile brute lunare realizate din salarii si asimilate salariilor, iar suma rezultata o compara cu nivelul salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sociale. 

In cazul in care salariatii nu depun declaratia pe propria raspundere, fiecare angajator sau persoana asimilata angajatorului stabileste baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, daca venitul brut realizat se situeaza sub nivelul salariului lunar minim brut. 

Declaratia pe propria raspundere constituie document justificativ pentru fiecare angajator in vederea stabilirii bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate. Angajatorul are obligatia de a inregistra si de a tine evidenta acestor declaratii, in vederea incadrarii salariatului in exceptia reglementata la art. 140 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal. 

Procedura contine exemple privind aplicarea prevederilor art. 140 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal precum si modelul declaratiei. 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plata castimp partial muncacontract individual de muncacontributia de asigurari sociale


Data aparitiei: 08 Septembrie 2017

Votati articolul "Procedura de aplicare a exceptiei de la plata CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru salariatii cu mai multe contracte individuale de munca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X