Continuam seria de articole privind unele proceduri modificate odata cu aplicarea Split TVA. Pentru a va oferi lamuriri concise despre cum va trebui sa procedati, am adresat unuia dintre consultantii nostri unele dintre cele mai arzatoare intrebari si subiecte despre care ne-ati transmis ca ati dori sa aflati mai multe detalii. Regasiti mai jos continuarea primei seriei pe care o puteti citi AICI.
Ce se intampla cu Retururile catre client persoana fizica plata cash, precum si retur plata card?
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
a. retururi catre client plata cash
Potrivit art 9 lit k din OG 23/2017, contul de TVA se crediteaza si cu:
"sume reprezentand TVA achitat in numerar, cu exceptia celor retinute din incasarile in numerar, prevazute la art. 15 alin. (2), sau cu cardul din contul curent".
"Transferurile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) si l) se efectueaza in urma verificarii efectuate de organul fiscal. Structura competenta, procedura si conditiile de aprobare a transferului se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.
Transferul se aproba de catre ANAF in termen de maximum 3 zile lucratoare de la depunerea cererii" (art 12 din OG 23/2017).
Examen Consultant Fiscal 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Asadar, este permis transferul de sume reprezentand TVA achitata in numerar din contul de TVA, cu acordul organului fiscal, in vederea retururilor catre client a TVA achitata in numerar.
b. retururi plata card
Potrivit art 15 alin (1) lit a din OG 23/2017:
"Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:
TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar".
Asadar, firma care incaseaza sume prin card de la o persoana fizica sau de la o firma va avea obligatia ca in termen de 7 zile lucratoare sa transfere/depuna in contul sau de TVA suma reprezentand TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit.
Se pot face transferuri din contul de TVA catre contul curent al firmei, insa numai cu aprobarea ANAF acordate in urma unei cereri din partea firmei.
La art 9 lit e,g sau l sunt prevazute transferuri din contul de TVA catre contul curent in anumite situatii in care am putea incadra si retururile de plati (TVA) prin carduri catre clienti:
"e) sume rezultate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale in procesul de plata, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA;
g) sume rezultate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal, pentru care restituirea se efectueaza intr-un alt cont decat un cont de TVA;
l) alte sume rezultate din operatiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al presedintelui ANAF, cu acordul organului fiscal".
Asteptam normele metodologice care sa reglementeze in detaliu procedura de retur catre clienti a TVA rezultata din incasari cu numerar sau prin carduri.
Raspuns oferit pentru Contabilul.ro de Ionut Jinga, Consultant fiscal, specialist in consultanta TVA, impozit profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii