Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

ONG cu activitati economice. Cum repartizam excedentul?

Data actualizarii: 03 Decembrie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxe si ImpoziteONGrepartizare excedentOMEF 1969/2007majorare capitalexcedent contabil


In randurile de mai jos, analizam cazul unui ONG care desfasoara in anul 2013 si activitati economice. Pana la 30.09.2013 s-a inregistrat o pierdere de 12.000 lei. In anul 2013 a fost inregistrat un excedent din activitatea fara scop patrimonial. De asemenea, si in anul 2012 a fost inregistrat un excedent.

Se va stabili daca pierderea din activitatea economica poate fi acoperita din excedentul inregistrat din activitatea fara scop patrimonial.

Potrivit punctului 191 din Reglementarea contabila pentru persoanele juridice fara scop patrimonial aprobate prin OMEF 1969/2007, in contabilitate, excedentul/profitul sau deficitul/pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar.

Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de rezultat. Repartizarea excedentului/profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea excedentului/profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Sumele reprezentand rezerve constituite din excedentul/profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea excedentului/profitului" = 106 "Rezerve".

Excedentul/profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii legale. Evidentierea in contabilitate a destinatiilor excedentului/profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala care a aprobat repartizarea excedentului/profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand rezerve si alte destinatii, potrivit legii. Entitatile nu pot reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea excedentului/profitului.

Deficitul/pierderea contabil(a) reportat(a) se acopera din excedentul/profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve si capital, potrivit hotararii adunarii generale, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera deficitul/pierderea contabil(a) este la latitudinea adunarii generale, respectiv a consiliului de administratie.

Inchiderea conturilor 121 si 129 se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.

La pct. 184 alin. (1) din aceasta reglementare este prevazut ca, contabilitatea rezultatului reportat si a rezultatului exercitiului financiar se tine distinct pentru activitatile fara scop patrimonial, activitatile cu destinatie speciala, potrivit legii, si activitatile economice.
 
Asadar, contabilitatea rezultatului reportat se tine distinct pentru activitatile fara scop patrimonial si activitatile economice, cu ajutorul conturilor:

    1171.01-  Rezultatul reportat reprezentand excedentul nerepartizat sau deficitul neacoperit privind activitatile fara scop patrimonial
    1172 - Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita privind activitatile economice


Evidenta rezultatului sau partii din rezultatul exercitiului financiar precedent nerepartizat de adunarea generala, respectiv a deficitului neacoperit se tine cu ajutorul contului 1171 "Rezultatul reportat reprezentand excedentul nerepartizat sau deficitul neacoperit privind activitatile fara scop patrimonial".

Contabilitatea analitica se tine distinct pentru activitatile fara scop patrimonial si activitatile cu destinatie speciala.

Contul 1171 "Rezultatul reportat reprezentand excedentul nerepartizat sau deficitul neacoperit privind activitatile fara scop patrimonial" este un cont bifunctional. Acesta se debiteaza prin creditul conturilor:

    101 "Capital"

    cu excedentele realizate in exercitiile financiare precedente, utilizate ca sursa de majorare a capitalului, potrivit reglementarilor legale (exclusiv activitatile cu destinatie speciala).

    106 "Rezerve"

    cu excedentele realizate in exercitiile financiare precedente, repartizate la rezerve potrivit dispozitiilor legale (exclusiv activitatile cu destinatie speciala).

    116 "Alte fonduri privind activitatile fara scop patrimonial"

    cu excedentele realizate in exercitiile financiare precedente, repartizate pentru constituirea altor fonduri privind activitatile fara scop patrimonial (exclusiv activitatile cu destinatie speciala), in conformitate cu prevederile legale.

    1211 "Excedent sau deficit privind activitatile fara scop patrimonial"

    cu deficitele realizate in exercitiul financiar incheiat, transferate asupra rezultatului reportat.

 
Contul 1171 "Rezultatul reportat reprezentand excedentul nerepartizat sau deficitul neacoperit privind activitatile fara scop patrimonial" se crediteaza prin debitul conturilor:

    101 "Capital"

     cu deficitele realizate in exercitiile financiare precedente, care reduc capitalul (exclusiv activitatile cu destinatie speciala).

    106 "Rezerve"

     cu rezervele utilizate pentru acoperirea deficitelor realizate in exercitiile financiare precedente (exclusiv activitatile cu destinatie speciala).

    1211 "Excedent sau deficit privind activitatile fara scop patrimonial"

    cu excedentele realizate in exercitiul financiar incheiat, nerepartizate.

    401 "Furnizori"

    cu datoriile aferente exercitiilor financiare anterioare, prescrise sau anulate.

    404 "Furnizori de imobilizari"

     cu datoriile aferente exercitiilor financiare anterioare, prescrise sau anulate.

    426 "Drepturi de personal neridicate"

      cu drepturile de personal neridicate, aferente exercitiilor financiare anterioare, prescrise.

    428 "Alte datorii si creante in legatura cu personalul"

     cu sumele prescrise sau anulate reprezentand alte datorii in legatura cu personalul, aferente exercitiilor financiare anterioare.

    431 "Asigurari sociale"

    cu sumele anulate reprezentand datorii privind asigurarile sociale, aferente exercitiilor financiare anterioare.

    437 "Ajutor de somaj"

    cu sumele anulate reprezentand datorii privind ajutorul de somaj, aferente exercitiilor financiare anterioare.

    438 "Alte datorii si creante sociale"

     cu sumele anulate reprezentand alte datorii privind asigurarile sociale, aferente exercitiilor financiare anterioare.

    444 "Impozitul pe venituri de natura salariilor"

     cu sumele anulate reprezentand impozitul pe venituri de natura salariilor, aferent exercitiilor financiare anterioare.

    446 "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate"

     cu sumele anulate reprezentand alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, aferente exercitiilor financiare anterioare.

    447 "Fonduri speciale - taxe si varsaminte asimilate"

     cu sumele anulate reprezentand fonduri speciale - taxe si varsaminte asimilate, aferente exercitiilor financiare anterioare.

    448 "Alte datorii si creante cu bugetul statului"

     cu sumele anulate reprezentand alte datorii cu bugetul statului, aferente exercitiilor financiare anterioare.

    462 "Creditori diversi"

      cu sumele anulate reprezentand datorii fata de creditori diversi, aferente exercitiilor financiare anterioare.

Soldul debitor al contului reprezinta deficitul neacoperit, iar soldul creditor, excedentul nerepartizat.

Asadar, excedentul se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 1171 "Rezultatul reportat reprezentand excedentul nerepartizat sau deficitul neacoperit privind activitatile fara scop patrimonial", de unde se va repartiza pe destinatiile hotarate de adunarea generala/ consiliul de administratie, conform actului de infiintare sau statut.

Aceste destinatii pot fi:

-    majorare a capitalului, potrivit reglementarilor legale (exclusiv activitatile cu destinatie speciala).
-    rezerve potrivit dispozitiilor legale (exclusiv activitatile cu destinatie speciala).
-    constituirea altor fonduri privind activitatile fara scop patrimonial (exclusiv activitatile cu destinatie speciala).

In baza celor prezentate consideram ca pierderea neacoperita privind activitatile economice nu poate fi acoperita din excedentul nerepartizat privind activitatile fara scop patrimonial.

 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X