email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un studiu care poate n-ar fi trebuit facut public? Cifrele care dezvaluie rezultate negative privind reducerea CAS

StudiuMFPministerul finantelorreducerea CASTVAtaxareimpozitele directe

Un studiu a fost intreprins de catre Directia generala de analiza macroeconomica si politici financiare din Ministerul Finantelo in ce priveste sistemele de impozitare din Uniunea Europeana.

Acest studiu care a fost deja facut public nu sprijina reducerea contributiilor de asigurari sociale, precizeaza Cursdeguvernare.ro, demonstrand ca aceasta reducere ne-ar indeparta de situatia din Franta sau Germania si ne-ar apropia de cea din Bulgaria.

Iata ce arata documentul furnizat ca studiu de MFP, citat de sursa de mai sus:

"Cea mai mica pondere a impozitelor directe in total impozite la nivelul anului 2010 o are Lituania (numai 17,4%), urmata de Bulgaria (18,8%) si Slovacia (19,1%). Toate aceste tari au adoptat sisteme de impozitare cu cote fixe care conduc la o reducere puternica a impozitelor directe fata de cele indirecte." Cu 22,6%, Romania se situa in 2010 pe locul 8 din 27 de state, mult sub nivelurile medii de 30,4% pentru UE 27 si de 30,6% pentru EA 17 ( zona euro).

Se constata astfel ca tara noastra se afla pe "locul 3 in ceea ce priveste ponderea impozitelor indirecte (45,2%) in total impozite, primele pozitii fiind ocupate de Ungaria (45,5%) si Bulgaria (55,4%)." Astfel, explica Cursdeguvernare.ro, analiza intocmita de Ministerul de Finante arata ca  "sistemele de taxare din Germania si Franta, care pun accent pe contributiile de asigurari sociale, sunt la polul opus cu cele din Danemarca, Suedia si Marea Britanie, unde ponderea contributiilor sociale in totalul veniturilor este redusa".

Explicatiile sunt oferite tot de portalul citat care atrage atentia asupra masurilor realmente fezabile si care ar face diferenta intre un sistem care ar functiona pe termen scurt si o masura care ar avea efecte pozitive pe termen lung:

"Pur si simplu, Romania nu poate face protectie sociala la nivel european daca nu redistribuie din veniturile celor bogati catre cei saraci ( vezi cota redusa de impozit pe venit), decat daca majoreaza excesiv impozitele indirecte, care afecteaza pe toata lumea si impiedica dezvoltarea economiei".

Studiul intocmit de MFP continua:

"Statele cu cea mai mare pondere a veniturilor in PIB sunt statele care se bazeaza pe impozitarea directa (Franta, Danemarca, Belgia, Austria, Olanda, Italia)". Astfel, explica acelasi portal, deoarece  Romania are o pondere a veniturilor in PIB de 32% fata de 45% media UE, acest lucru inseamna o necesitate a majorarii impozitelor directe.

Totodata, precizeaza sursa, "armonizarea fiscala sugereaza reducerea TVA spre cota de 19% ( adica aproape exact 16% din pretul de vanzare, ceea ce duce la o adevarata cota unica de 16%)", fapt cauzat de locul trei pe care ne situam ca pondere a incasarilor la nivelul taxelor indirecte, care descurajeaza consumul.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
StudiuMFPministerul finantelorreducerea CASTVAtaxareimpozitele directe


Data aparitiei: 23 Iulie 2014

Votati articolul "Un studiu care poate n-ar fi trebuit facut public? Cifrele care dezvaluie rezultate negative privind reducerea CAS":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa de magazie. Cand se intocmeste si cum se completeaza

    • Fisa de magazie este un document esential in gestionarea stocurilor dintr-o companie. Aceasta ofera o evidenta detaliata a intrarilor si iesirilor de marfa, contribuind la controlul eficient al stocurilor. Prin monitorizarea stocurilor, optimizarea aprovizionarii si reducerea pierderilor, fisa de magazie joaca un rol crucial in gestionarea eficienta a resurselor unei organizatii. De asemenea, este important sa se acorde atentie adecvata pastrarii si arhivarii fiselor de magazie pentru...» citeste mai departe aici

  • Contul 456: cand se utilizeaza si exemplu practic

    • Cu ajutorul contului 456 se tine evidenta decontarilor cu actionarii/asociatii privind capitalul. Contul 456 „Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul” este un cont bifunctional. Ce se inregistreaza in debitul contului 456 In debitul contului 456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul" se inregistreaza: - capitalul subscris de actionari/asociati, in natura si/sau numerar, capitalul s...» citeste mai departe aici

  • Procedura de inventariere in SAGA

    • Inventarierea are ca scop principal stabilirea situatiei reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale fiecarei entitati, precum si a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice, in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare si a performantei entitatii pentru respectivul exercitiu financiar. Procedura de inv...» citeste mai departe aici

  • Doua GHIDURI pe care orice contabil trebuie sa le aiba pe birou

    • Intr-un mediu economic in continua schimbare, contabilii trebuie sa fie la curent cu ultimele noutati si sa se adapteze rapid pentru a-si desfasura activitatea in mod eficient. In continuare, va prezentam doua ghiduri indispensabile pentru contabili in indeplinirea sarcinilor lor zilnice si in navigarea prin complexitatea reglementarilor fiscale si contabile. Doua lucrari de specialitate se disting prin capacitatea lor de a oferi claritate si orientare intr-un mediu...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X