Pe ce cont contabil se inregistreaza si pe ce clasificare conform catalogului de mijloace fixe asigurarea utilitatilor in cazul in care, in cadrul contractului cu antreprenorul general, au existat urmatoarele componente:
1. hala de productie;
2. depozit de produse finite;
3. birou, vestiare, magazie;
4. imprejmuire, drumuri, platforme;
5. asigurarea utilitatilor - care nu se refera la utilitatile din interiorul halei deoarece acelea sunt cuprinse in valoare halei.
Asigurarea utilitatilor reprezinta alimentarea cu energie electrica 38.900,31 lei si alimentarea cu apa si retea canalizare - 32.870,83 lei.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Nefiind in interiorul halei, aceste utilitati se inregistreaza separat pe constructii speciale?
Pe ce cont contabil se inregistreaza, respectiv clasificarea in catalogul mijloacelor fixe pentru asigurarea utilitatilor:
1. alimentarea cu energie electrica?
2. alimentare cu apa si canalizare?
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Punctul nr. 5 nu era in intrebarea anterioara.
Pentru utilitati trebuie facuta distinctia intre tarifele/taxele de racordare solicitate de furnizorii de energie electrica, apa si canalizare si cheltuielile propriu-zise efectuate pentru realizarea fizica in incinta unitatii a retelei electrice si a conductelor de alimentare cu apa si de evacuare.
In primul caz, conform pct. 406 - 407 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP 1802/2014 contravaloarea cheltuielilor suportate de utilizatori cu racordarea la retelele respective reprezinta imobilizari necorporale de natura drepturilor de utilizare si se evidentiaza in contul 205 "Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare"/analitic distinct, daca in contractele de racordare se prevede plata unor sume pentru racordarea la retelele respective de distributie.
In cel de-al doilea caz, retelele de utilitati se evidentiaza in contul contabil 2112 "Amenajari de terenuri", iar in functie de caracteristicile tehnico-constructive se clasifica in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004, dupa cum urmeaza:
- pentru reteaua de energie electrica: clasa 1.7.1. "Retele de alimnetare, de iluminat si linii de transport a energiei eletrice" (subclasele 1.7.1.1. "-aeriene pe stalpi din lemn" sau 1.7.1.2. "-aeriene pe stalpi metalici sau din beton armat " sau 1.7.1.3. "-subterane ", dupa caz);
- pentru retelele de alimentare cu apa si canalizare: clasa 1.8.6. "Conducte pentru aliemnatre cu apa, inclusiv traversarile; retele de distributie ...", respectiv clasa 1.8.7. "Conducte pentru canalizare, in afara de ... ".
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa, economist