email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratii PFA 2015 - Toate obligatiile declarative din acest an!

declaratii PFA 2015decontul de TVAdeclaratia 300declaratia 094cifra de afaceri

In atentia persoanelor interesate, va prezentam mai jos un material referitor la toate declaratiile pe care le depune un PFA in anul 2015.


Click aici pentru Depunere Declaratia 600 pentru anul 2016!
 

Declaratii PFA 2015

1)    PFA care au existat in 2014 si nu au fost inregistrate ca platitoare de TVA au obligatia depunerii la ANAF in anul 2015 urmatoarele declaratii:

Pana pe 31 ianuarie (2 februarie in 2015 , pentru ca 31 este sambata) :

Daca nu doriti ca in anul 2015 sa platiti acelasi impozit estimat ca si anul trecut :
Declaratia 220 privind venitul estimat a se realiza in 2015/Norma de venit. Declaratia se depune la 31 ianuarie numai impreuna cu Declaratia 200 privind veniturile realizate din Romania.
Aceste 2 declaratii pot fi depuse pana pe 25 mai 2015, dar in acest caz pentru trimestrele I si II 2015 veti plati ca impozit pe venit anticipat sumele calculate in functie ce ati declarat in 2014 la estimarea venitului.

Depunerea declaratiilor 220 si 200 pana la 31 ianuarie reprezinta singura posibilitate sa platiti un impozit mai mic in cazul in care sumele pe care estimati ca le veti incasa in 2015 sunt reduse fata de cele estimate in mod prea optimist in 2014.

La acelasi termen se depune si  Cererea pentru optiunea de a determina venitul net in sistem real, odata cu depunerea Declaratiei 220 privind venitul estimat /norma de venit pentru anul in curs sau  Cererea pentru renuntarea in anul 2015 la optiunea de determinare a venitului net in sistem real, in situatia in care PFA au fost impuse in sistem real timp de 2 ani consecutivi.

Daca PFA nu are si un contract individual de munca sau nu este in niciun fel asigurata in sistemul public de pensii va depune si declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii

Pana de 25 mai 2015,  Declaratiile 200 si  Declaratia 220 daca nu sunt in una din situatiile de mai sus.

Mai multe informatii despre Soft-urile actualizate si instructiunile de completare pentru Declaratia 200 gasiti in acest articol

informatii suplimentare despre Declartia 220 gasiti aici

 

Pana de 25 februarie 2015

Declaratia 392 Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul 2015, dupa cum urmeaza:

-    392A se completeaza de catre persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie 2014, respectiv a anului pentru care se depune acest formular, erau inregistrate in scopuri de TVA, potrivit art.153 din Codul fiscal si a caror cifra de afaceri, efectiv realizata la acea data este inferioara sumei de 220.000 lei.
-    392B se completeaza de catre persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie a anului de referinta, respectiv a anului pentru care se depune acest formular, nu erau inregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art.153 din  Codul fiscal si a caror cifra de afaceri realizata la acea data, excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, este inferioara sumei de 220.000 lei.
Declaratia 392 A sau B nu se depune in situatia in care persoanele impozabile nu au desfasurat in anul de referinta livrari de bunuri si prestari de servicii in interiorul tarii si/sau achizitii efectuate din tara.
Pana pe 25 ale fiecarei luni:

-    PFA care au mai mult de 3 salariati vor depune declaratia 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. Daca au maxim 2 salariati, PFA vor depune declaratia trimestrial.
-    PFA care in luna anterioara au realizat o prestare, livrare, achizitie intracomunitara vor depune declaratia recapitulativa 390 VIES. Nu omiteti inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de realizarea opoeratiunilor intracomunitare.De asemenea pentru aceste operatiuni se va depune la aceeasi data Decontul special de TVA 301 pentru PFA care nu sunt platitoare de TVA pe teritoriul Romaniei ci detin doar un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare.

2)    PFA platitoare de TVA pe teritoriul Romaniei vor depune in plus, in functie de perioada inscrisa in vectorul fiscal (luna sau trimestrul):

-    Decontul de TVA 300 impreuna cu
-    Declaratia informativa 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national
In functie de situatiile speciale ce pot aparea poate exista – pentru PFA platitoare de TVA - obligatia depunerii si a urmatoarelor declaratii :
-    Declaratia 307 privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata
-    Declaratia 311 privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal
-    Comunicarea pro-ratei provizorii care se va aplica in 2015 si a modului de determinare a acesteia
-    Solicitarea pro-ratei speciale  sau  comunicarea deciziei de renuntare la aplicarea pro-ratei speciale aprobate anterior

Pana pe 26 ianuarie se va depune Declaratia 094 privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achiziții intracomunitare de bunuri in anul precedent

3)    PFA care se infiinteaza in 2015:

-    In 15 zile de la obtinerea documentului de autorizare vor depune la ANAF formularul 070 (pentru profesiile speciale care nu trebuie sa se inregistreze prin Registrul comertului) - pentru celelalte PFA declaratia de inregistrare fiscala s-a depus la Registrul comertului - pentru stabilirea vectorului fiscal si obtinerea codului unic de identificare

-    Declaratia 220 privind venitul estimat, declaratie prin care vor stabili si modalitatea de impunere: in sistem real, norme de venit sau cote forfetare.

-    Declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii daca este cazul.

Autor: Expert Contabil Anca Ivanov

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratii PFA 2015decontul de TVAdeclaratia 300declaratia 094cifra de afaceri


Data aparitiei: 27 Ianuarie 2015

Votati articolul "Declaratii PFA 2015 - Toate obligatiile declarative din acest an!":
Rating:

Nota: 3.72 din 5 din 47 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X