In atentia persoanelor interesate, va prezentam mai jos un material referitor la toate declaratiile pe care le depune un PFA in anul 2015.
Click aici pentru Depunere Declaratia 600 pentru anul 2016!
Declaratii PFA 2015
1) PFA care au existat in 2014 si nu au fost inregistrate ca platitoare de TVA au obligatia depunerii la ANAF in anul 2015 urmatoarele declaratii:
Pana pe 31 ianuarie (2 februarie in 2015 , pentru ca 31 este sambata) :
Daca nu doriti ca in anul 2015 sa platiti acelasi impozit estimat ca si anul trecut :
Declaratia 220 privind venitul estimat a se realiza in 2015/Norma de venit. Declaratia se depune la 31 ianuarie numai impreuna cu Declaratia 200 privind veniturile realizate din Romania.
Aceste 2 declaratii pot fi depuse pana pe 25 mai 2015, dar in acest caz pentru trimestrele I si II 2015 veti plati ca impozit pe venit anticipat sumele calculate in functie ce ati declarat in 2014 la estimarea venitului.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Depunerea declaratiilor 220 si 200 pana la 31 ianuarie reprezinta singura posibilitate sa platiti un impozit mai mic in cazul in care sumele pe care estimati ca le veti incasa in 2015 sunt reduse fata de cele estimate in mod prea optimist in 2014.
La acelasi termen se depune si Cererea pentru optiunea de a determina venitul net in sistem real, odata cu depunerea Declaratiei 220 privind venitul estimat /norma de venit pentru anul in curs sau Cererea pentru renuntarea in anul 2015 la optiunea de determinare a venitului net in sistem real, in situatia in care PFA au fost impuse in sistem real timp de 2 ani consecutivi.
Daca PFA nu are si un contract individual de munca sau nu este in niciun fel asigurata in sistemul public de pensii va depune si declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii
Pana de 25 mai 2015, Declaratiile 200 si Declaratia 220 daca nu sunt in una din situatiile de mai sus.
informatii suplimentare despre Declartia 220 gasiti aici
Pana de 25 februarie 2015
Declaratia 392 Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul 2015, dupa cum urmeaza:
- 392A se completeaza de catre persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie 2014, respectiv a anului pentru care se depune acest formular, erau inregistrate in scopuri de TVA, potrivit art.153 din Codul fiscal si a caror cifra de afaceri, efectiv realizata la acea data este inferioara sumei de 220.000 lei.
- 392B se completeaza de catre persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie a anului de referinta, respectiv a anului pentru care se depune acest formular, nu erau inregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art.153 din Codul fiscal si a caror cifra de afaceri realizata la acea data, excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, este inferioara sumei de 220.000 lei.
Declaratia 392 A sau B nu se depune in situatia in care persoanele impozabile nu au desfasurat in anul de referinta livrari de bunuri si prestari de servicii in interiorul tarii si/sau achizitii efectuate din tara.
Pana pe 25 ale fiecarei luni:
- PFA care au mai mult de 3 salariati vor depune declaratia 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. Daca au maxim 2 salariati, PFA vor depune declaratia trimestrial.
- PFA care in luna anterioara au realizat o prestare, livrare, achizitie intracomunitara vor depune declaratia recapitulativa 390 VIES. Nu omiteti inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de realizarea opoeratiunilor intracomunitare.De asemenea pentru aceste operatiuni se va depune la aceeasi data Decontul special de TVA 301 pentru PFA care nu sunt platitoare de TVA pe teritoriul Romaniei ci detin doar un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare.
2) PFA platitoare de TVA pe teritoriul Romaniei vor depune in plus, in functie de perioada inscrisa in vectorul fiscal (luna sau trimestrul):
- Decontul de TVA 300 impreuna cu
- Declaratia informativa 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national
In functie de situatiile speciale ce pot aparea poate exista – pentru PFA platitoare de TVA - obligatia depunerii si a urmatoarelor declaratii :
- Declaratia 307 privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata
- Declaratia 311 privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153, alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal
- Comunicarea pro-ratei provizorii care se va aplica in 2015 si a modului de determinare a acesteia
- Solicitarea pro-ratei speciale sau comunicarea deciziei de renuntare la aplicarea pro-ratei speciale aprobate anterior
Pana pe 26 ianuarie se va depune Declaratia 094 privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achiziții intracomunitare de bunuri in anul precedent
3) PFA care se infiinteaza in 2015:
- In 15 zile de la obtinerea documentului de autorizare vor depune la ANAF formularul 070 (pentru profesiile speciale care nu trebuie sa se inregistreze prin Registrul comertului) - pentru celelalte PFA declaratia de inregistrare fiscala s-a depus la Registrul comertului - pentru stabilirea vectorului fiscal si obtinerea codului unic de identificare
- Declaratia 220 privind venitul estimat, declaratie prin care vor stabili si modalitatea de impunere: in sistem real, norme de venit sau cote forfetare.
- Declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii daca este cazul.
Autor: Expert Contabil Anca Ivanov