email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regimul microintreprinderilor in Noul Cod fiscal 2016

regimul microintreprinderilor2016noul cod fiscalcodul fiscalcota de impozitaredepasirea plafonului

In cadrul analizei urmatoare, aducem in prim-plan aspectele pe care noul Cod fiscal le impune incepand din 2016,

In ce priveste depasirea plafonului de 65.000 euro sau a ponderii de 20%, noile prevederi stabilesc ca la depasirea limitelor amintite, se va plati impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.

Se vor lua in calcul veniturile si cheltuielile realizate incepand cu acel trimestru, fata de legislatia actuala care prevede ca se iau in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Amintim totodata ca, in ce priveste baza de impozitare, se includ incepand din 2016 si rezervele (exceptie facand cele care reprezinta facilitati fiscale), reduse sau anulate, reprezentand rezerva legala, rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe care au fost deduse la calculul profitului impozabil (neimpozitate in perioada in care microintreprinderile au fost si platitoare de impozit pe profit, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei rezervei, distribuirii acesteia catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv.

Cota de impozitare nu s-a modificat si se pastreaza acelasi procent de 3%. Se aplica insa o cota de impozitare de 1% pentru primele 24 de luni de la data infiintarii pentru persoanele juridice romane nou-infiintate, care indeplinesc urmatoarele conditii:

-           au cel putin un angajat, cu conditia ca angajarea sa fie facuta in cel mult 60 de zile inclusiv de la data infiintarii;

-           sunt constituite, pe o durata mai mare de 48 de luni;

-           actionarii/asociatii microintreprinderilor nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice.

Nota: Reglementarile din noul cod stabilesc ca respectiva cota de impozitare se aplica pana la sfarsitul trimestrului in care se incheie perioada de 24 de luni.

Retinem ca daca microfirma nou-infiintata nu mai are niciun salariat in primele 24 de luni, se aplica cota de impozitare de 3% incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea.

Daca raportul de munca al singurului salariat inceteaza, societatea va putea aplica cota redusa de impozitare de 1% daca in acelasi trimestru este angajat un nou salariat.

ATENTIE! Sunt acceptate si situatiile in care microfirmele:

a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;

b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

In ce priveste declararea mentiunilor, retinem ca daca la sfarsitul unui an, o entitate platitoare de impozit pe profit indeplineste criteriile din definitia microfirmei, atunci aceasta va trece la regimul microintreprinderilor incepand cu anul urmator. In acest sens, va comunica organului fiscal competent trecerea la impozitarea cu 1% sau 3%  pana la 31 martie inclusiv a anului urmator.

Asa cum atrage atentia si Robert Antal pentru Contabilcuexperienta.ro, daca in cursul anului fiscal, in structura capitalului social al unei microfirme intervine statul sau vreo unitate administrativ-teritoriala sau daca aceasta se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, microfirma comunica organului fiscal competent iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regimul microintreprinderilor2016noul cod fiscalcodul fiscalcota de impozitaredepasirea plafonului


Data aparitiei: 13 August 2015

Votati articolul "Regimul microintreprinderilor in Noul Cod fiscal 2016":
Rating:

Nota: 3.46 din 5 din 28 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X