OG 16/2022 a modificat Codul fiscal substantial pe mai multe sfere, una dintre principalele directii vizate fiind impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
In acest domeniu, Guvernul a introdus 7 modificari principale care vor da batai de cap firmelor incadrate ca microintreprinderi, in special de la 1 ianuarie 2023, cand multe dintre prevederi vor intra in vigoare. Unele dintre acestea au mai fost prezentate mediului de afaceri, cum ar fi scaderea plafonului, insa altele sunt conditii noi cu efecte complexe.
Reprezentantii AJFP Ialomita au facut o scurta lista cu cele mai importante modificari privind regimul microintreprinderilor.
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor: principalele modificari
1. A fost restrictionata incadrarea in categoria platitorilor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, noile conditii cumulative fiind:
a) realizarea de venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale (conditie noua);
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SAF-T pentru Contribuabili Mici
b) existenta cel putin a unui salariat (conditie noua);
c) realizarea de venituri anuale sub 500.000 euro (anterior era sub 1.000.000 euro);
d) sa nu aiba asociati care detin peste 25% din titlurile de participare la mai mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintrepinderilor (conditie noua);
e) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ 41-teritoriale;
f) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
2. A fost introdusa o categorie de persoane juridice obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca nu indeplinesc cumulativ conditiile de mai sus: hotelurile, pensiunile, restaurantele, terasele barurile.
In situatia in care acesti contribuabilii obtin venituri si din alte activitati acestia vor aplica pentru acestea sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit.
3. A fost extinsa categoria persoanelor juridice exceptate de la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, fiind adaugate urmatoarele:
- societatile din domeniul bancar;
- societatile din domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv intermediere;
- societatile din domeniul jocurilor de noroc;
- societatile care care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.
4. A fost eliminata posibilitatea de optiune pentru aplicarea impozitului pe profit in situatia in care erau indeplinite conditiile legate de valoarea capitalului social (peste 45.000 lei) si de numarul de salariati (cel putin 2);
5. Cota de impozitare va fi de 1% (toate microintreprinderile avand cel putin un salariat).
6. A fost stabilita ordinea de diminuare a impozitului: 1- Sponsorizarile; 2- Costul caselor de marcat; 3- Reducerea conform OUG 153/2020.
7. Pe perioada aplicarii prevederilor O.U.G. nr. 153/2020, declaratia informativa F107 se depune pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator.