email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comert cu ridicata si operatiuni cu stocurile. Ce inregistrari contabile facem si care e modelul de proces-verbal de custodie?

comert cu ridicataomfp 18022014gestiuneproces-verbalinregistrari contabile

In cazul de mai jos, discutam despre o societate comerciala X cu activitate de comert cu ridicata care vinde marfa catre clienti pe baza de factura. Clientii care nu au loc pentru depozitarea marfurilor achizitionate de la societatea X lasa marfa tot la vanzator (societatea X). Exista un contract de vanzare-cumparare, dar nu se specifica informatii privind acest aspect. Vom vedea care este documentul pe baza caruia se poate tine marfa clientului in custodie avand in vedere ca s-a intocmit factura cu produsele vandute.  De asemena, stabilim daca este suficient doar procesul-verbal de custodie incheiat intre societatea X si client, oferind si un model de proces-verbal de custodie.

Totodata, vom vedea daca pentru aceasta evidenta se realizeaza pe fiecare client in parte o gestiune cu marfa aflata in custodie.

 

 Potrivit pct. 283 din OMFP 1802/2014 inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor.

In general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietatii si de livrare coincid. Totusi, pot exista decalaje de timp, de exemplu, pentru:

- bunuri vandute in consignatie sau stocurile la dispozitia clientului;
- stocuri gajate livrate creditorului beneficiar al gajului, care raman in evidenta debitorului pana la vanzarea lor;
 - bunuri receptionate pentru care nu s-a primit inca factura, care trebuie inregistrate in activele cumparatorului;
- bunuri livrate si nefacturate, care trebuie scoase din evidenta, transferul de proprietate avand loc;
- bunuri vandute si nelivrate inca, pentru care a avut loc transferul proprietatii. De exemplu, la vanzarile cu conditia de livrare "ex-work", bunurile vandute ies din stocul vanzatorului din momentul punerii lor la dispozitia cumparatorului etc.

Potrivit art. 284 din ordinul mentionat detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise. Bunurile materiale primite pentru prelucrare, in custodie sau in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului.


   
Pentru pastrarea marfurilor vandute in custodie se incheie un proces verbal de custodie prin care se mentioneaza clauzele si durata pastrarii bunurilor.

Inregistrarea bunurilor vandute
     411                 =                %
                                            707
                                            4427

descarcarea din gestiune a bunurilor vandute
607                    =                 371        

Inregistrarea bunurilor primite in custodie se face prin articolul contabil:
8038 debit cont
    
PROCES – VERBAL CUSTODIE
       Incheiat astazi ……………….

Intre:

Societatea Comerciala ……………………, avand sediul in ………….., str . …………………………….., inregistrata la Registrul Comertului ……………….. sub nr. J / ……/ ……./ ….., Cod fiscal RO ……….., reprezentata legal prin  ………………..

Si

Societatea comerciala …………………………….., avand sediul social in ……………………………………….., inregistrata la Registrul Comertului …………. sub nr. J / ….. / ………, Cod Unic de Inregistrare  …………, reprezentata prin Director General ……………….,

cu privire la pastrarea in custodia SC ……………….. a cantitatii de …………..  marfa tip cu urmatoarele caracteristici tehnice……………pe o perioada de ..........................

Custodele are obligatia sa asigure paza si depozitarea in bune conditii a bunului lasat in custodie.

Drept pentru care s-a incheiat prezentul proces – verbal de custodie in 2 (doua ) exemplare.

 

         CUSTODE                                                     PROPRIETAR        


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
comert cu ridicataomfp 18022014gestiuneproces-verbalinregistrari contabile


Data aparitiei: 10 Martie 2016

Votati articolul "Comert cu ridicata si operatiuni cu stocurile. Ce inregistrari contabile facem si care e modelul de proces-verbal de custodie?":
Rating:

Nota: 3.43 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X