email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

30 mai 2016 - Termen de depunere a situatiilor financiare pentru anul 2015. Ce trebuie sa facem pentru a evita erorile contabile

situatiile financiare anuale 201530 mai 2016OMFP 123/2016exercitiul financiar

Situatiile financiare aferente anului 2015 trebuiesc depuse pana pe 30 mai 2016. Principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale au fost reglementate prin OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016).

Situatiile financiare difera in functie de marimea entitatii, mai multe informatii despre incadrarea entitatilor si componenta situatiilor financiare le regasiti AICI.

In vederea emiterii situatiilor financiare spre aprobare este recomandat sa se efectueze lucrari pregatitoare prin care sa se asigure aplicarea corecta a politicilor si reglementarilor contabile si evitarea erorilor contabile.

In continuare am sintetizat o serie de verificari care ne ajuta la intocmirea unor situatii financiare corecte si identificarea erorilor contabile inainte de emiterea si aprobarea situatiilor financiare:

1. Verificarea inregistrarii corecte in conturi a tuturor operatiunilor efectuate, intocmirii documentelor justificative pentru toate operatiunile economico-financiare efectuate si inregistrarea corecta in contabilitate.

2. Verificarea concordantei dintre evidenta operativa si contabilitate:

- soldul din Registrul de casa este egal cu soldul contului 531 „Casa”;
- totalul soldurilor din extrasele de cont bancar este egal cu soldul contului 512 „Conturi la banci”;


- verificarea componentei analitica a conturilor de terti;
- transferul sumelor reprezentand avansuri de trezorerie, acordate potrivit legii si nedecontate pana la data bilantului in contul de debitori diversi (461 "Debitori diversi") sau creante in legatura cu personalul (4282 "Alte creante in legatura cu personalul"), in functie de natura creantei.
- verificarea componentei analitice a contului 473 – „Decontari din operatii in curs de clarificare” si clarificarea sumelor. Conform reglementarilor contabile sumele inregistrate in acest cont trebuie clarificate de catre entitate intr-un termen de cel mult trei luni de la data constatarii.
- verificarea soldurilor conturilor de TVA;
- verificarea inchiderii contului 581 - "Viramente interne";
- verificarea inregistrarii in contabilitate a rezultatelor inventarierii efectuata la inchiderea exercitiului financiar;
- verificarea evaluarii creantelor si datoriilor in valuta si inregistrarea diferentelor de curs;
- verificarea evaluarii creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute si inregistrarea diferentelor de curs.
- verificarea inregistrarii amortizarilor mijloacelor fixe;

3. Efectuarea operatiunilor de delimitare in timp a veniturilor si cheltuielilor

Elementele prezentate in situatiile financiare anuale se evalueaza in conformitate cu principiile contabile generale, conform contabilitatii de angajamente. Se va verifica:
- evidentierea in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura (contul 418 "Clienti - facturi de intocmit"), respectiv in conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit inca factura (contul 408 "Furnizori - facturi nesosite"), pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de insotire a marfii, situatii de lucrari etc.).
- evidentierea cheltuielilor efectuate in cursul exercitiului financiar, dar care sunt aferente unui exercitiu financiar ulterior in contul 471 „Cheltuieli inregistrate in avans”. In acest cont se inregistreaza, in principal, urmatoarele cheltuieli: chirii, abonamente, asigurari si alte cheltuieli efectuate anticipat;
- evidentierea veniturilor incasate inainte de data bilantului aferent exercitiului financiar curent, dar care sunt aferente unui exercitiu financiar ulterior in contul 472 - Venituri inregistrate in avans; In acest cont se inregistreaza, in principal, veniturile din chirii, abonamente si alte venituri aferente perioadelor sau exercitiilor urmatoare.

4. Inregistrarea sumelor datorate si neachitate personalului (concediile de odihna si alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmeaza sa fie incasate de la acesta, aferente exercitiului in curs, ca alte datorii si creante in legatura cu personalul.

Mai multe informatii despre inregistrarea concediilor de odihna neefectuate regasiti AICI.

5. Inregistrarea rezervelor legale daca acestea nu au fost constituite ori daca s-a efectuat majorarea capitalului social
Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent
, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve".

6. Constituirea, revizuirea si ajustarea provizioanelor. Provizioanele trebuie revizuite la data fiecarui bilant si ajustate pentru a reflecta cea mai buna estimare curenta. In cazul in care pentru stingerea unei obligatii nu mai este probabila o iesire de resurse, provizionul trebuie anulat prin reluare la venituri. Provizioanele se evalueaza inaintea determinarii impozitului pe profit, tratamentul fiscal al acestora fiind cel prevazut de legislatia fiscala.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatiile financiare anuale 201530 mai 2016OMFP 123/2016exercitiul financiar


Data aparitiei: 19 Mai 2016

Votati articolul "30 mai 2016 - Termen de depunere a situatiilor financiare pentru anul 2015. Ce trebuie sa facem pentru a evita erorile contabile":
Rating:

Nota: 3.86 din 5 din 14 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Cheltuieli cu redeventa: explicatii privind folosirea contului 6121

    • Ordinul nr. 2649/2023 privind modificarea si completarea unor reglementari contabile prevede printre alte aspecte si introducerea unor conturi noi: "In planul de conturi general, cuprins la punctul 344, se introduc conturile: 6121 "Cheltuieli cu redeventele", 6122 "Cheltuieli cu locatiile de gestiune", 6123 "Cheltuieli cu chiriile", 616 "Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala", 617 "Cheltuieli de...» citeste mai departe aici

  • Depasire plafon de casierie: care sunt amenzile?

    • In mediul contabil, respectarea plafonului de casa reprezinta una dintre cele mai importante obligatii pentru orice entitate economica. Vom afla de la specialistii PortalContabilitate.ro cum trebuie sa procedam in situatia in care plafonul de casa a fost depasit mai multe zile consecutiv si daca amenda se da pentru fiecarea zi/perioada in care s-a depasit. In continuare, veti afla modalitate...» citeste mai departe aici

  • Examenul de acces la stagiu CECCAR: 100 de teste cu explicatii, temeiuri legale si atentionari

    • Un eveniment de o importanta majora pentru cariera dvs., examenul de acces la stagiul CECCAR 2024 este un examen obligatoriu pentru obtinerea calitatii de expert contabil, a carui promovare creeaza in fiecare an mari probleme candidatilor. Procentul celor admisi este in general sub 20%!    Examenul realizeaza practic o selectie foarte dura si asa se si explica de ce, odata trecut de acest hop, intrati intr-un grup de profesionisti...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X