In analiza de mai jos, avem prin cele ce urmeaza cazul unei firme din Romania care doreste sa incheie un contract pe drepturi de autor cu o persoana fizica din Republica Moldova (serviciile se vor presta online). Stabilim ce impozit si ce contributii va trebui sa plateasca societatea din Romania.
Iata raspunsul specialistului:
- Ian 2039 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2096 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
In cazul prezentat, avand in vedere natura contractului mentionat, persoanea fizica din Republica Moldova va realiza venituri impozabile in Romania potrivit art. 223 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, venituri sub forma de redevente astfel cum sunt definite la art. 7 pct. 36 alin. (1) din acelasi act normativ.
In situatia in care persoana prezinta certificatul de rezidenta fiscala urmeaza a fi aplicabile prevederile Conventiei pentru evitarea dublei impunerii dintre Romania si Republica Moldova ratificata prin Legea nr. 60/1995 atat in ceea ce priveste definitia redeventei cat si cu privire la cota de impozit. Aceasta urmeaza a fi de:
- 10% din suma bruta a redeventelor pentru folosirea sau concesionarea oricarui patent, marca de comert, desen sau model, plan, formula secreta sau procedeu de fabricatie sau pentru informatii referitoare la experienta in domeniul industrial, comercial sau stiintific;
- 15% din suma bruta a redeventelor in toate celelalte cazuri.
In concluzie, din perspectiva platitorului de venit certificatul de rezidenta fiscala este documentul necesar pentru a determina cota de impunere aplicabila venitului realizat de persoana fizica nerezidenta in vererea retinerii la sursa a impozitului pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti reglementat de Titlul VI din Codul fiscal.
In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, Codul fiscal prevede includerea strainilor in sfera contribuabililor doar in urmatoarele situatii:
- cetatenii altor state au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii, cu respectarea acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pe perioada in care au, potrivit art. 136 lit. a) din Codul fiscal, domiciliul ori resedinta in Romania sau in conditiile prevazute acordurile privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, daca nu au domiciliul sau resedinta in Romania, potrivit art. 136 lit. b) din Codul fiscal.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
- cetatenii straini au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate, daca au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara ori au domiciliul in Romania, potrivit art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, cu respectarea acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.
Intre Romania si Republica Moldova a fost semnat la Bucuresti la 27 aprilie 2010 Acordul in domeniul securitatii sociale ratificat prin Legea 130/2011.
Art. 7 paragraful 2 prevede ca lucratorii independenti care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unei parti contractante sunt supusi legislatiei acestei parti contractante, chiar daca au domiciliul pe teritoriul celeilalte parti contractan.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.