email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea veniturilor din redevente realizate de nerezidenti persoane fizice. Cum procedam?

Impozitarea veniturilor din redevente realizate de nerezidenti persoane fizice. Cum procedam?
impozit pe venitredeventecontract drepturi de autorcontributii

In analiza de mai jos, avem prin cele ce urmeaza cazul unei firme din Romania care doreste sa incheie un contract pe drepturi de autor cu o persoana fizica din Republica Moldova (serviciile se vor presta online). Stabilim ce impozit si ce contributii va trebui sa plateasca societatea din Romania.

Iata raspunsul specialistului:

In cazul prezentat, avand in vedere natura contractului mentionat, persoanea fizica din Republica Moldova va realiza venituri impozabile in Romania potrivit art. 223 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, venituri sub forma de redevente astfel cum sunt definite la art. 7 pct. 36 alin. (1) din acelasi act normativ.
 
In situatia in care persoana prezinta certificatul de rezidenta fiscala urmeaza a fi aplicabile prevederile Conventiei pentru evitarea dublei impunerii dintre Romania si Republica Moldova ratificata prin Legea nr. 60/1995 atat in ceea ce priveste definitia redeventei cat si cu privire la cota de impozit. Aceasta urmeaza a fi de:
- 10% din suma bruta a redeventelor pentru folosirea sau concesionarea oricarui patent, marca de comert, desen sau model, plan, formula secreta sau procedeu de fabricatie sau pentru informatii referitoare la experienta in domeniul industrial, comercial sau stiintific;
- 15% din suma bruta a redeventelor in toate celelalte cazuri.
 
In concluzie, din perspectiva platitorului de venit certificatul de rezidenta fiscala este documentul necesar pentru a determina cota de impunere aplicabila venitului realizat de persoana fizica nerezidenta in vererea retinerii la sursa a impozitului pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti reglementat de Titlul VI din Codul fiscal.
 
In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, Codul fiscal prevede includerea strainilor in sfera contribuabililor doar in urmatoarele situatii:
- cetatenii altor state au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii, cu respectarea acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pe perioada in care au, potrivit art. 136 lit. a) din Codul fiscal, domiciliul ori resedinta in Romania sau in conditiile prevazute acordurile privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, daca nu au domiciliul sau resedinta in Romania, potrivit art. 136 lit. b) din Codul fiscal.


- cetatenii straini au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate, daca au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara ori au domiciliul in Romania,  potrivit art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, cu respectarea acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.
 
Intre Romania si Republica Moldova a fost semnat la Bucuresti la 27 aprilie 2010 Acordul in domeniul securitatii sociale ratificat prin Legea 130/2011.
 
Art. 7 paragraful 2 prevede ca lucratorii independenti care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unei parti contractante sunt supusi legislatiei acestei parti contractante, chiar daca au domiciliul pe teritoriul celeilalte parti contractan.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitredeventecontract drepturi de autorcontributii


Data aparitiei: 18 Decembrie 2017

Votati articolul "Impozitarea veniturilor din redevente realizate de nerezidenti persoane fizice. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X