Societatea doreste sa acorde un imprumut (fara dobanda) unui salariat. Acesta va rambursa imprumutul in 5 ani. Va rugam sa precizati daca este posibil si care este baza legala.
Raspuns:
In opinia noastra, acordarea de imprumuturi de catre o societate comerciala catre un salariat este posibila numai daca are prevazuta aceasta activitate in codul CAEN. In acest caz, singura reglementare cu incidenta este activitatea desfasurata conform Legii 31/1990 privind societatile comerciale.
Din cunostiintele noastre, societatile ce nu sunt banci sau institutii financiare nebancare si asimilate, nu pot inscrie in obiectul de activitate acest cod CAEN datorita unor restrictii si reglementari ale BNR.
Va anexam un punct de vedere revizuit la data de 23.10.2010 privind acordarea de credite de o persoana juridica ce nu are in obiectul de activitate aceasta posibilitate.
Evident societatea comerciala este o entitate cu personalitate juridica avand un scop bine determinat. Cu toate ca este foarte cunoscuta prevederea art. 34 alin. 1 din Decretul 31/1954, persoana juridica nu poate avea decăt acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut, acesta trebuie inteles in extenso, ca unul dintre obiectivele societatii este identificarea unei piete de desfacere mentinerea si identificarea noilor clienti considerand societatea careia i se acorda un imprumut ca un posibil beneficiar al serviciilor si produselor celui ce acorda imprumutul. Nu trebuie dezvoltata ideea conform careia daca nu exista un cumparator pentru produsele si serviciile furnizate de aceasta, societatea nu are obiectul existentei.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
In dezvoltarea analizei trebuie obligatoriu amintit faptul ca acordarea de credite este o fapta de comert, implicit se subintelege ca scopul este remunerarea creditului cu o dobanda, insa putem interpreta si acordarea unui credit fara dobanda acordat unui partener comercial aflat in dificultate, ca un ajutor, fapt ce nu ar trebui sa fie fapta de comert, tinand cont de precizarea din intrebare ca nu se impune o dobanda.
Studiind si prevederile legale stabilite de OG 28/2006 - privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale "Art. 1 Prezentul titlu reglementeaza conditiile minime de acces al institutiilor financiare nebancare la activitatea de creditare, in scopul asigurarii si mentinerii stabilitatii financiare.
Art. 2 (1) Activitatea de creditare reprezinta orice forma de finantare, realizata de institutiile financiare nebancare in conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1).
(2) Banca Nationala a Romaniei este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este de natura activitatii de creditare si intra sub incidenta prezentului titlu.
Art. 3(1) Activitatea de creditare se desfasoara prin institutii de credit definite in conformitate cu dispozitiile Legii 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, si prin institutii financiare nebancare, in conditiile stabilite prin prezentul titlu, precum si prin legi speciale care le reglementeaza activitatea.
(2) Entitatile, altele decat cele prevazute la alin. (1), nu pot desfasura cu titlu profesional activitati de creditare.
Din analiza prevederilor art. 3 alin. (2) rezulta ca " alte entitati" in cazul nostru societati comerciale ce nu obiect de activitate creditarea ar putea acorda credite daca nu sunt cu titlul profesional. De asemenea se retine conform art. 2 alin. (2) ca singura institutie abilitata sa analizeze activitatea de creditare este BNR.
Analizand si prevederile de la art. 272 din Legea 31/1990 - privind societatile comerciale, republicata cu modificari ulterioare"(1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:
2. foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;
(2) Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin. (1) pct. 2, daca a fost savarsita de administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii in cadrul unor operatiuni de trezorerie intre societate si alte societati controlate de aceasta sau care o controleaza, direct ori indirect. " - Alin. (2) al art. 272 a fost introdus de pct. 66 al art. I din OUG 82/2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 446 din 29 iunie 2007.
Analizand scopul societatii comerciale dar si restrictiile privind activitatile desfasurate, a prevederilor in care entitatile nebancare ar putea acorda credite, dar si faptul ca singura autoritate ce se poate pronunta este BNR, amintind ca legea societatilor comerciale nu mai incrimineaza acordarea de credite de trezorerie intre societati controlate direct sau indirect de acelasi administrator va comunicam ca din punctul nostru de vedere nu puteti sa acordati un credit in conditiile descrise de intrebare, deoarece practica a demonstrat ca obiectul de activitate autorizat este singurul in care poti desfasura o activitate.
Va recomandam cu celeritate sa nu efectuati nici o operatie de creditare fara solutia data de BNR, deoarece interpretarea, ca o activitate desfasurata ce nu se afla in obiectul de activitate al societatii este o activitate ilegala, este corecta si mult mai usor de demonstrat si se sanctioneaza, eventualul punct de vedere favorabil la BNR poate justifica scopul descris in preambul.