Odata cu O.M.F.P. 1898/20013, au fost facute mai multe modificari in ce priveste Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a C.E.E. (aprobate prin O.M.F.P. 3055/2009).
Drept urmare, ministerul de finante a procedat la modificarea si completarea Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009 prin intermediul Ordinului 1898 din 22 noiembrie 2013. Aceste modificari urmeaza sa afecteze agentii economici ce cad in sfera de aplicare a O.M.F.P. 3055/2009 incepand cu 1 ianuarie 2014.
Principalele modificari si clarificari incluse vizeaza urmatoarele aspecte:
1.O.M.F.P. 3055/2009 se aplica si in cazul sediilor permanente din Romania ale unor persoane juridice cu sediul in strainatate. in situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, situatiile financiare anuale si raportarile contabile cerute de legea contabilitatii se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale.
Potrivit Legii nr. 571/2013 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul persoanelor juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania, impozitul pe profit se aplica asupra profitului impozabil atribuibil sediului permanent, respectiv asupra profitului impozabil determinat la nivelul sediului permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale. Acesta este si cel care va trebui sa intocmeasca si situatiile financiare si raportarile contabile.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
2. Au fost preluate in legislatia nationala criteriile de recunoastere a veniturilor si cheltuielilor din Cadrul Conceptual International.
Veniturile sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand se poate evalua in mod credibil o crestere a beneficiilor economice viitoare legate de cresterea valorii unui activ sau de scaderea valorii unei datorii.
Recunoasterea veniturilor se realizeaza simultan cu recunoasterea cresterii de active sau reducerii datoriilor (de exemplu, cresterea neta a activelor, rezultata din vanzarea produselor sau serviciilor, ori descresterea datoriilor ca rezultat al anularii unei datorii). Cheltuielile sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand se poate evalua in mod credibil o diminuare a beneficiilor economice viitoare legate de o diminuare a valorii unui activ sau de o crestere a valorii unei datorii. Recunoasterea cheltuielilor are loc simultan cu recunoasterea cresterii valorii datoriilor sau reducerii valorii activelor (de exemplu, drepturile salariale angajate sau amortizarea echipamentelor).
Consultati AICI materialul integral care cuprinde TOATE modificarile aduse de noul act.