Daca pana la acest moment, ne asteptam ca certificarea declaratiilor fiscale sa se aplice incepand din acest an, asteptarile sunt anulate de proiectul publicat de Ministerul Finantelor la 20 ianuarie prin care se propune modificarea Codului fiscal.
Astfel, se doreste abrogarea alin. (5) art. 83 din Codul de procedura fiscala, alineat care pana in acest moment prevede urmatoarele:
"5) Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea. (Conform art. II din Legea Nr. 162 din 4 octombrie 2012, aplicarea prevederilor art. 83 alin. (5) se suspenda pana la 1 ianuarie 2014.)"
In cazul in care va fi aprobat proiectul publicat de MFP, depunerea declaratiilor fiscale certificate va fi o procedura optionala astfel ca firmele vor putea decide daca doresc sa isi certifice declaratiile fiscale inainte de depunere.
ATENTIE insa, depunerea declaratiilor fiscale necertificate se va sanctiona cu 2% din diferenta care va rezulta in urma corectarii, cu precizarea ca aceasta penalitate nu va putea fi mai mica de 200 lei:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
"(5) Organul fiscal primeste si inregistreaza declaratiile fiscale rectificative chiar daca acestea nu sunt certificate. Depunerea declaratiilor fiscale necertificate potrivit alin. (2) se sanctioneaza cu o penalitate de 2% din diferenta rezultata in urma corectarii potrivit alin. (2), dar nu mai putin de 200 lei. Penalitatea este creanta fiscala in sensul prezentului cod si constituie venit al bugetului de stat. Penalitatea se stabileste prin decizie. Pentru penalitate sunt aplicabile dispozitiile art. 111 alin. (2) si 119 alin. (2)."
Astfel, dupa articolul 83 se va introduce un nou articol, art. 83^1, cu urmatorul cuprins "ARTICOLUL 83^1":
Certificarea declaratiilor fiscale depuse la organele fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala
(1) Contribuabilii pot opta pentru certificarea declaratiilor fiscale, anterior depunerii acestora la organul fiscal, de catre un consultant fiscal care a dobandit aceasta calitate potrivit reglementarilor legale cu privire la organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala si care este inscris ca membru activ in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala.
(2) Declaratiile fiscale rectificative prin care contribuabilii, cu exceptia institutiilor si autoritatilor publice, corecteaza creanta fiscala aferenta unei anumite perioade fiscale se depun la organul fiscal dupa certificarea lor de catre un consultant fiscal daca prin corectare rezulta o diferenta in plus sau in minus, de peste 10% fata de fiecare tip de creanta fiscala declarata in prima declaratie depusa, dar nu mai putin de 10.000 lei, indiferent de numarul declaratiilor rectificative.
(3) Dispozitiile alin. (2) nu se aplica in cazul depunerii, potrivit legii, a declaratiilor rectificative privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate daca acestea vizeaza informatii privind asiguratii si care nu au ca efect modificarea creantei fiscale.
(4) Certificarea declaratiilor fiscale se realizeaza cu/fara rezerve, potrivit normelor de certificare aprobate, in conditiile legii, de Camera Consultantilor Fiscali, cu avizul Ministerului Finantelor Publice. Documentele care se incheie ca urmare a certificarii trebuie sa cuprinda obligatoriu explicatii cu privire la cuantumul si natura creantei fiscale declarate, precum si cauzele care au generat rectificarea, iar in cazul unei certificari cu rezerve, motivatia acesteia.
Proiectul de lege poate fi consultat integral AICI.