Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate la 10.000 lei pe zi, aceasta fiind cea mai noua decizie care vine din partea ministrului de Finante, Daniel Chitoiu.
Masura ii vizeaza in principal pe evazionisti, fiind limitate totodata si tranzactiile intre firme la 5.000 lei pe zi, anunta Ziarul National.
Plafonul actual stabilit pentru companii este de 10.000 lei pe zi, iar pentru persoanele fizice nu exista plafon la platile in numerar. Daniel Chitoiu considera ca evaziunea fiscala e sustinuta de aceste plati in numerar, astfel ca odata cu aplicarea noii masuri, vor fi tintite centrele de comert en gros de legume, fructe si bunuri de consum.
Totodata, aminteste sursa citata, vor fi avute in vedere si unitatile de cereale si de panificatie. Toate aceste locuri cumuleaza 99% din totalul operatiunilor cu numerar la nivel national.
Aceste prevederi noi aduse de Ministerul Finantelor urmeaza sa intre in vigoare din luna februarie 2014, din acel moment urmand ca platile cu numerar sa se limiteze la 10.000 lei pe zi pentru persoane fizice, diferenta de plata fiind facuta prin cont bancar.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Platile in numerar pentru firme vor fi limitate la 5.000 lei pe zi de la plafonul actual stabilit la 10.000 lei pe zi. In contextul acestor noi masuri, noteaza Ziarul National, vor intra in uz si casele de marcat cu jurnal electronic (fara role de hartie). Noile case de marcat vor deveni insa obligatorii abia din vara acestui an.
Pentru reducerea evaziunii, ministrul are in plan si recompensarea celor care isi platesc impozitele si taxele cu anticipatie. Daniel Chitoiu a precizat astfel, conform sursei amintite, ca este dispus sa acorde bonificatii de 10% pentru PFA si pentru cei care obtin venituri din chirii, daca isi vor plati impozitele cu anticipatie.
Ziarul National explica de ce aceste masuri ar putea sa nu aiba succesul scontat in ce priveste reducerea evaziunii fiscale:
"Ramane de vazut daca demersul lui va avea vreun efect, in conditiile in care, dupa 1989, veniturile bugetare colectate anual s-au situat intre 28% si 33% din PIB. Pentru a se apropia de media UE, Romania ar trebui sa ajunga la venituri bugetare de 38-40% din PIB, adica peste 52 de miliarde de euro, dar este putin probabil ca statul va stoarce atatia bani bani de la pietari si brutari.".
Asadar, incepand cu luna februarie 2014, noi reguli vor viza combaterea evaziunii fiscale, iar abia peste cateva luni vor putea fi analizate rezultatele pe care aceste reglementari le-ar putea obtine.