Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cum determinam cifra de afaceri pentru completarea in Declaratia 097?

Data actualizarii: 23 Ianuarie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVA la incasarecifra de afaceriplafondrept de deducerelivrarifacturile emise


Determinarea cifrei de afaceri se dovedeste o procedura nu tocmai usoara in contextul schimbarilor din ultimele luni. Se va vedea astfel daca cifra de afaceri de completat in declaratia 097 de catre o societate (TVA lunar) care a aplicat sistemul tot anul 2013 si care depaseste plafonul in luna decembrie 2013, se determina pentru perioada 01.01.2013-31.12.2013 prin:

- insumarea valorilor reprezentand livrari/prestari din facturile emise in aceasta perioada (inclusiv cele externe) sau prin

- insumarea valorilor reprezentand baza de impozitare din declaratiile 300 pentru aceeasi perioada pentru livrari/prestari pe teritoriul national, livrari/prestari intracomunitare si exporturi.

Incepem prin a detalia modul de calcul al plafonului cifrei de afaceri de 2.250.000 lei, ce permite aplicarea sistemului de TVA la incasare.

Opinia noastra se intemeiaza pe prevederile de la art. 134^2 alin. 3 lit a) din Codul fiscal, ce stabileste ca plafonul de 2.250.000 de lei este constituit din livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile si scutite de TVA, cu drept de deducere.

In cadrul acestor activitati se regasesc vanzarile cu TVA, livrarile intracomunitare si exporturile cu drept de deducere, prestarile de servicii catre clienti din afara Romaniei, cu drept de deducere, respectiv avansuri facturate pentru astfel de activitati, pentru care nu s-a facut inca livrarea/prestarea de serviciu.

Nu se vor lua insa in calcul livrarile de bunuri/prestarile de servicii scutite de TVA, fara drept de deducere, cum ar fi servicii medicale, servicii de invatamant, sau vanzarea unor constructii vechi, cand nu s-a optat pentru plata TVA la acestea.

Din punct de vedere tehnic, normele de aplicare pentru acest temei normativ, regasite la pct. 16^1 alin. (4) din HG 44/2004, stabilesc faptul ca valoarea se va determina prin insumarea randurilor din decontul de TVA, ce cuprind operatii taxabile sau scutite, cu drept de deducere.

Retinem asadar ca nu se cuprind livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care nu a intervenit exigibilitatea TVA (cu TVA neexigibil). Trebuie sa va reamintim  ca aceste prevederi sunt reformulate incepand cu 01.01.2014, iar plafonul cifrei de afaceri, de la anul 2014, trebuie sa tina cont de aceste noi prevederi.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X