In cazul in care mijloacele fixe sunt complet amortizate, se respecta unele prevederi referitoare la procedura de valorificare a acestora si scoaterea din evidenta contabila.
Pornim astfel de la cazul unui SRL care, la finalul anului 2013, in urma inventarierii, a casat mijloace fixe complet amortizate pe baza unui proces-verbal de scoatere din functiune si al celorlalte formalitati, dar fara sa existe valorificare (nu exista si un proces-verbal sau aviz de expeditie intocmit catre o societate de colectare a deseurilor) si au fost scoase pe baza acestora si din evidenta contabila.
Se va stabili, asadar, daca societatea a incalcat procedurile legale si daca exista sanctiuni in aceasta situatie.
Mentionam ca nu exista implicatii fiscale in ceea ce priveste impozitul pe profit (mijloacele fixe fiind complet amortizate, nu exista cheltuiala cu valoarea ramasa neamortizata) si TVA (a expirat perioada de ajustare de 5 ani prevazuta pentru bunurile de capital).
Insa, conform pct. 716 din Normele metodologice date in aplicarea art. 24 din Codul fiscal, prin casarea unui mijloc fix se intelege nu numai scoaterea din functiune, ci si dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.
In functie de situatia concreta (natura mijlocului fix, perioada scursa de la data amortizarii complete etc.) la un eventual control fiscal se poate aprecia, in baza art. 11 din Codul fiscal
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examen Consultant Fiscal 2024
privind continutul economic al tranzactiilor, ca bunurile casate sunt, in realitate, lipsa in gestiune, ceea ce ar atrage tratamentul fiscal corespunzator pentru bunurile lipsa in gestiune. De aceea, este indicat ca in procesul-verbal sa se indice si motivele pentru care bunurile casate nu au putut fi valorificate sau nu au fost predate ca deseuri.
In plus, trebuie avut in vedere faptul ca societatea, in calitate de detinator de deseuri rezultate ca urmare a casarii mijloacelor fixe, are obligatia valorificarii acestora, in conformitate cu prevederile art. 13 din Legea 211/2011 privind regimul deseurilor. Nerespectarea acestei obligatii poate fi sanctionata de Garda Nationala de Mediu cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei potrivit art. 61 alin. 1 lit. a din lege.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro