Raportarea contabila si fiscala pentru bonuri de carburant va fi analizata prin prisma unui studiu de caz cu privire la o societate care incheie un contract de comodat cu o persoana fizica pentru o masina, pentru a face transport de marfa in interesul societatii.
Societatea deconteaza carburantul persoanei respective in functie de km parcursi pe baza bonurilor de carburant si foilor de parcurs. Societatea inregistreaza bonul de carburant direct in cheltuieli cu carburant 6022 fara sa deduca TVA sau cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit.
Se va stabili daca este necesar ca aceste bonuri sa apara in decontul de TVA, respectiv in jurnalele de cumparari chiar daca nu se deduce TVA-ul.
Teoretic, orice achizitie ar trebui inregistrata in jurnalul de cumparari, fie ca aceasta este taxabila TVA, scutita de TVA sau neimpozabila. In acest sens, un bon de carburant care indica o achizitie de combustibil taxabila ar trebui inregistrat in jurnalul de cumparari si respectiv in decontul de TVA, chiar daca societatea nu deduce propriuzis TVA de pe acesta. Astfel, din punct de vedere contabil, bonul ar trebui inregistrat in modul urmator:
% = 401
6022
Manual de politici contabile - Stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
4426
6022 = 4426
Astfel, societatea cumparatoare inregistreaza TVA deductibila la achizitie pentru care nu are drept de deducere TVA si pe care o anuleaza ulterior. Din acest motiv in decontul de TVA (declaratia 300) la randul 27 se inscrie totalul TVA deductibila (deci inclusiv TVA aferenta acestor bonuri), iar la randul 28 se inscrie doar totalul TVA dedusa (adica fara TVA aferenta acestor bonuri).
In cazul bonurilor de carburant am intalnit cutuma potrivit careia acestea se inregistreaza contabil direct in registrul de casa fara a mai trece prin modulul de furnizori, respectiv jurnalul de cumparari. Nu consideram eronata o astfel de abordare intrucat nu genereaza un impact asupra soldului TVA de plata/de recuperat ci doar asupra rulajului.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro