Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Recuperare pierdere inregistrata in 2012. Cum se recupereaza pierderea?

Data actualizarii: 07 Martie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
recuperare pierderecodul fiscaldeducereimpozit pe venitpierderea inregistrataintreprindere individuala


Procedura de recuperare a unei pierderi inregistrate va fi explicata pornind de la cazul unei intreprinderi individuale infiintate in 2012 si care a inregistrat pierdere in acelasi an. Avand in vedere activitatea prestata in agricultura, in anul 2013 plateste acel impozit minim pe suprafata de teren cultivata, conform art.71 din Codul fiscal. Vom vedea cum recupereaza pierderea inregistrata in anul 2012.

Art. 80 "Stabilirea venitului net anual impozabil" din Legea 571/2003 privind Codul fiscal precizeaza urmatoarele:
 
"(1)Venitul net anual impozabil se stabileste pe fiecare sursa din categoriile de venituri mentionate la art. 41 lit. a), c) si f) prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate.
(2) Veniturile din categoriile prevazute la art.41 lit. a), c) si f), ce se realizeaza intr-o fractiune de an sau in perioade diferite ce reprezinta fractiuni ale aceluiasi an, se considera venit anual.
 
Norme metodologice ART.80

153. Venitul net anual se determina de catre contribuabil, pe fiecare sursa, din urmatoarele categorii:
a) venituri din activitati independente;
b) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
c) venituri din activitati agricole impuse in sistem real, venituri din silvicultura si piscicultura.
153^1. Venitul net anual impozabil/Caștigul net anual impozabil se determina de organul fiscal competent.
154. Venitul impozabil ce se realizeaza intr-o fractiune de an sau in perioade diferite, ce reprezinta fractiuni ale aceluiasi an, se considera venit anual impozabil.
155. Impozitul pe venitul anual impozabil se calculeaza pentru veniturile din Romania si/sau din strainatate.

156. Pentru determinarea venitului net anual impozabil se procedeaza astfel:

a) se determina venitul net anual/pierderea fiscala anuala pentru activitatea desfasurata in cadrul fiecarei surse din categoriile de venit mentionate la pct. 153, potrivit regulilor proprii. Pentru persoanele fizice asociate venitul net/pierderea anuala luat/luata in calcul la determinarea venitului net anual impozabil este venitul net/pierderea distribuit/distribuita;
b) venitul net anual impozabil se determina pe fiecare sursa de venit prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale din aceeasi sursa admise la report pentru anul fiscal de impunere.

Daca pierderile fiscale reportate aferente unei surse sunt mai mari decat venitul net anual al sursei respective, rezultatul reprezinta pierdere de reportat.

157. Rezultatul negativ dintre venitul brut si cheltuielile aferente deductibile, inregistrate pentru fiecare sursa de venit din categoriile de venituri, reprezinta pierdere fiscala pentru acea sursa de venit.
 
(3) Pierderea fiscala anuala inregistrata pe fiecare sursa din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura se reporteaza si se compenseaza cu venituri obtinute din aceeasi sursa de venit din urmatorii 5 ani fiscali.
 
(4) Regulile de reportare a pierderilor sunt urmatoarele:
a) reportul se efectueaza cronologic, in functie de vechimea pierderii, in urmatorii 5 ani consecutivi;
b) dreptul la report este personal si netransmisibil;
c)pierderea reportata, necompensata dupa expirarea perioadei prevazute la lit. a), reprezinta pierdere definitiva a contribuabilului.

Norme metodologice ART.80 alin.4
 
159. Daca in urma compensarii admise pentru anul fiscal ramane o pierdere necompensata, aceasta reprezinta pierdere fiscala reportata pe anii urmatori pana la al cincilea an inclusiv.

160. Regulile de compensare si reportare a pierderilor sunt urmatoarele:


a) reportarea pierderilor se va face an dupa an, pe sursa respectiva, incepand cu pierderea cea mai veche;
b) dreptul la reportul pierderii este personal si supus identitatii contribuabilului; nu poate fi transmis mostenitorilor sau oricarei alte persoane, in scopul reducerii sarcinii fiscale ce revine acesteia, si reprezinta pierdere definitiva a contribuabilului decedat.

Contribuabilii care determina venitul net pe baza de norme de venit, iar prin efectul legii trec in anul urmator la sistemul real de impunere au obligatia depunerii unei declaratii referitoare la veniturile si cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal, pana la data de 15 mai a anului de impunere."
 
Astfel, prin formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" persoana fizica stabileste venitul net anual/pierderea fiscala anuala pentru activitatea desfasurata in cadrul fiecarei surse din categoriile de venit.
 
Pe baza declaratiei privind venitul realizat organul fiscal competent:

- determina venitul net anual impozabil, pe fiecare sursa de venit prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale din aceeasi sursa admise la report pentru anul fiscal de impunere. Daca pierderile fiscale reportate aferente unei surse sunt mai mari decat venitul net anual al sursei respective, rezultatul reprezinta pierdere de reportat.

- stabileste impozitul anual datorat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil
- emite decizia de impunere - Formularul 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice".
 



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X