email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OpANAF 1863/2016: Reducerea normei de venit pentru activitati agricole

reducerea normei de venitvenitul net anualactivitati agricoleasociere

In Monitorul Oficial nr. 474/2016 a fost publicat Ordinul presedintelui A.N.A.F. nr. 1863/2016 pentru aprobarea Procedurii de reducere a normei de venit, in cazul activitatilor agricole, si pentru aprobarea unor formulare, ordin care se aplica pentru veniturile realizate incepand cu 1 ianuarie 2016.

Persoanele fizice care desfasoara activitati agricole, individual sau intr-o forma de asociere, beneficiaza de reducerea normei de venit, proportional cu pierderea inregistrata, in cursul anului curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile (inghetul, grindina, poleiul, ploaia abundenta, seceta, inundatii, epizootii), daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) venitul net se stabileste pe baza de norme de venit;

b) pierderea afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale sau din animalele detinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale, prevazuta in tabelul de la art.105, alin. (2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,din cadrul unei unitati administrativteritoriale;

c) persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica a depus formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit" in care se inscriu suprafetele destinate productiei agricole vegetale si efectivele de animale, fara a lua in considerare pierderea inregistrata ca urmare a calamitatilor naturale.

In scurt timp de la producerea pagubelor, persoana fizica/asocierea va depune la unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia s-a intamplat evenimentul o cerere pentru constatarea pierderilor produse de calamitatile naturale in cazul culturilor agricole/efectivelor de animale (Anexa 2). In cazul pagubelor care privesc efective de animale, pasari sau familii de albine, la cerere se anexeaza si certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit in care se precizeaza ca pieirea s-a datorat efectelor produse de evenimentele de la art.106, alin. (5) din Legea nr. 227/2015.

O comisie numita prin ordin al prefectului judetului/municipiului Bucuresti, in conformitate cu dispozitiile art.106, alin. (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se va deplasa in vederea constatarii pagubelor si evaluarii pierderilor. Aceasta comisie va intocmi Proces - verbal de constatare si de evaluare a pagubelor.

Persoana fizica depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal "Cerere privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit" (Anexa nr. 4 la ordin).

La depunerea cererii se vor avea in vedere indeplinirea cumulativa a conditiilor enumerate mai sus la lit. a). - c)., inclusiv afectarea de calamitatile naturale a cel putin 30% din suprafata destinata productiei agricole/din animalele detinute.

Totodata, la cerere se anexeaza Procesul-verbal/procesele verbale de constatare si de evaluare a pagubelor, din care rezulta pierderea inregistrata, pe categorii de produse vegetale/ categorii de animale si pe localitati.

In situatia in care, activitatea agricola se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, cererea privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norma de venit, insotita de documentele justificative se depune la organul fiscal central la care asocierea este inregistrata in evidenta fiscala.

In cazul in care organul fiscal constata ca documentele justificative anexate nu contin toate elementele necesare reducerii venitului anual din activitati agricole, acesta va solicita informatii suplimentare, iar termenul de solutionare a cererii se prelungeste in conformitate cu prevederile art. 77 din Legea nr. 207/2016.

Dupa primirea cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, organul fiscal verifica, pe baza documentelor depuse de persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile enumerate la lit. a) - c). de mai sus.

In cazul in care persoana fizica sau asocierea fara personalitate juridica nu a depus declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit, organul fiscal va notifica persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica pentru depunerea formularului 221- "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit". In formularul 221 se inscriu suprafetele destinate productiei agricole vegetale si efectivele de animale detinute, fara a lua in considerare pierderea inregistrata ca urmare a fenomenelor meteorologice asimilate dezastrelor naturale.

In situatia in care sunt indeplinite cumulativ conditiile de la lit. a). - c)., organul fiscal procedeaza la reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit. Organul fiscal stabileste veniturile corespunzatoare fiecarei activitati agricole pentru care s-a inregistrat pierdere si se incadreaza in conditia prevazuta la pct.1, lit. b)., respectiv pierderea afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale sau din animalele detinute.

Astfel, organul fiscal calculeaza/recalculeaza venitul net anual, impozitul pe venitul din activitati agricole si emite formularul 260 ”Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate/contributii de asigurari sociale."

In situatia recalcularii venitului din activitati agricole, organul fiscal modifica decizia anterioara. in aceasta situatie, decizia de impunere cuprinde atat sumele stabilite anterior, cat si sumele rezultate in urma reducerii venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reducerea normei de venitvenitul net anualactivitati agricoleasociere


Data aparitiei: 14 Iulie 2016

Votati articolul "OpANAF 1863/2016: Reducerea normei de venit pentru activitati agricole":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X