In Monitorul Oficial nr. 474/2016 a fost publicat Ordinul presedintelui A.N.A.F. nr. 1863/2016 pentru aprobarea Procedurii de reducere a normei de venit, in cazul activitatilor agricole, si pentru aprobarea unor formulare, ordin care se aplica pentru veniturile realizate incepand cu 1 ianuarie 2016.
Persoanele fizice care desfasoara activitati agricole, individual sau intr-o forma de asociere, beneficiaza de reducerea normei de venit, proportional cu pierderea inregistrata, in cursul anului curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile (inghetul, grindina, poleiul, ploaia abundenta, seceta, inundatii, epizootii), daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) venitul net se stabileste pe baza de norme de venit;
b) pierderea afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale sau din animalele detinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale, prevazuta in tabelul de la art.105, alin. (2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,din cadrul unei unitati administrativteritoriale;
c) persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica a depus formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit" in care se inscriu suprafetele destinate productiei agricole vegetale si efectivele de animale, fara a lua in considerare pierderea inregistrata ca urmare a calamitatilor naturale.
In scurt timp de la producerea pagubelor, persoana fizica/asocierea va depune la unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia s-a intamplat evenimentul o cerere pentru constatarea pierderilor produse de calamitatile naturale in cazul culturilor agricole/efectivelor de animale (Anexa 2). In cazul pagubelor care privesc efective de animale, pasari sau familii de albine, la cerere se anexeaza si certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit in care se precizeaza ca pieirea s-a datorat efectelor produse de evenimentele de la art.106, alin. (5) din Legea nr. 227/2015.
O comisie numita prin ordin al prefectului judetului/municipiului Bucuresti, in conformitate cu dispozitiile art.106, alin. (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se va deplasa in vederea constatarii pagubelor si evaluarii pierderilor. Aceasta comisie va intocmi Proces - verbal de constatare si de evaluare a pagubelor.
Persoana fizica depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal "Cerere privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit" (Anexa nr. 4 la ordin).
La depunerea cererii se vor avea in vedere indeplinirea cumulativa a conditiilor enumerate mai sus la lit. a). - c)., inclusiv afectarea de calamitatile naturale a cel putin 30% din suprafata destinata productiei agricole/din animalele detinute.
Totodata, la cerere se anexeaza Procesul-verbal/procesele verbale de constatare si de evaluare a pagubelor, din care rezulta pierderea inregistrata, pe categorii de produse vegetale/ categorii de animale si pe localitati.
In situatia in care, activitatea agricola se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, cererea privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norma de venit, insotita de documentele justificative se depune la organul fiscal central la care asocierea este inregistrata in evidenta fiscala.
In cazul in care organul fiscal constata ca documentele justificative anexate nu contin toate elementele necesare reducerii venitului anual din activitati agricole, acesta va solicita informatii suplimentare, iar termenul de solutionare a cererii se prelungeste in conformitate cu prevederile art. 77 din Legea nr. 207/2016.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Dupa primirea cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, organul fiscal verifica, pe baza documentelor depuse de persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile enumerate la lit. a) - c). de mai sus.
In cazul in care persoana fizica sau asocierea fara personalitate juridica nu a depus declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit, organul fiscal va notifica persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica pentru depunerea formularului 221- "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit". In formularul 221 se inscriu suprafetele destinate productiei agricole vegetale si efectivele de animale detinute, fara a lua in considerare pierderea inregistrata ca urmare a fenomenelor meteorologice asimilate dezastrelor naturale.
In situatia in care sunt indeplinite cumulativ conditiile de la lit. a). - c)., organul fiscal procedeaza la reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit. Organul fiscal stabileste veniturile corespunzatoare fiecarei activitati agricole pentru care s-a inregistrat pierdere si se incadreaza in conditia prevazuta la pct.1, lit. b)., respectiv pierderea afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale sau din animalele detinute.
Astfel, organul fiscal calculeaza/recalculeaza venitul net anual, impozitul pe venitul din activitati agricole si emite formularul 260 ”Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate/contributii de asigurari sociale."
In situatia recalcularii venitului din activitati agricole, organul fiscal modifica decizia anterioara. in aceasta situatie, decizia de impunere cuprinde atat sumele stabilite anterior, cat si sumele rezultate in urma reducerii venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit.