Taxele si impozitele care se aplica in Romania nu sunt percepute corespunzator de contribuabil. De multe ori, unele plati nu sunt percepute la fel de drastic decat de angajator, iar impozitarea accentuata obliga companiile sa mentina salariile la un nivel cat mai mic, prin comparatie cu remuneratiile de care se bucura angajatii din strainatate.
Anul trecut tara noastra a ocupat locul 7 in UE la cheltuielile cu forta de munca fata de suma neta incasata de un angajat. Marin Pana, analist economic, scrie pentru Cursdeguvernare.ro ca potrivit calculelor facute de Molinari Economic Institute privind povara fiscala pentru un lucrator in tarile membre UE, pentru fiecare euro ajuns la acesta patronul are cheltuieli de 1,83 euro daca achita intocmai toate taxele și impozitele prevazute de lege.
Cheltuielile pe euro in aceasta situatie se reduc prea putin prin reducerea CAS la angajator si ajung doar la 1,76 euro, explica analistul economic. Acesta propune ca solutii fie diminuarea simultana a impozitelor platite de angajat, fie stabilirea unor deduceri:
"Ar fi de luat in calcul ori diminuarea simultana a impozitelor ce figureaza in sarcina angajatului, ori o aplicare uniforma a unor deduceri (personale și pentru persoanele aflate in intretinere) semnificativ mai mari. Ideea de protectie sociala care sa stimuleze munca ar fi ca statul sa nu ia din banii celor cu obligatii familiale in loc sa le dea dupa ce i-a taxat exagerat si aproape uniform".
De asemenea, potrivit acestuita, o reducere de cinci puncte procentuale a taxelor la angajator duce la o "diminuare de la 26,8% din salarii la 21,8% din salarii pentru anul 2014".
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
In prezent, la bugetul asigurarilor sociale se duc doar sase procente din totalul de 10,5% retinute din salariul brut al salariatului, diferenta mergand la pensiile obligatorii private. Echilibrarea bugetului se face prin completare unor sume din bugetul de stat, astfel ca, asa cum mentioneaza Marin Pana, "va trebui gasita o alta sursa de finantare din impozite și taxe de tipul impozitului pe venit, accizelor sau TVA pentru achitarea unei parti de 15% din valoarea fiecarei pensii achitate in Romania".