Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Stornare facturi din exercitii anterioare. Ce solutii avem?

Data aparitiei: 29 Mai 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stornare facturifacturastornareinregistrari contabilevenitcheltuieliserviciimateriale


In situatia in care un furnizor extern extracomunitar vrea sa storneze cumulat facturi din 2007 pana in 2012, vom stabili daca este corect sa faca acest lucru cu data de 2014, precum si in ce mod se vor inregistra aceste facturi in contabilitate in anul 2014.

Daca motivul pentru care se doreste stornarea facturilor este unul valid si legal, atunci da, se pot storna mai multe facturi pe o singura factura in conditiile in care se fac referiri foarte clare la facturile care se storneaza.

In contabilitate veti proceda in modul urmator :

    Daca la inregistrarea initiala ati utilizat conturi de cheltuieli 6XX, la inregistrarea stornarii nu veti inregistra 6XX cu suma in minus , ci veti utiliza contul 117.

Exemplu :

    vi sa prestat un serviciu : 628 = 401  1.000
    la stornarea in alt exercitiu financiar : 117 = 401     -1.000. (pentru a nu afecta rezultatul exercitiului curent cu o cheltuiala care nu ii apartine)


    Daca in inregistrarea initiala a facturilor nu ati utilizat conturi de venituri sau cheltuieli, la stornarea veti face inregistrarea initiala dar cu sumele in minus.
 

Exemplu :

    Ati cumparat materiale : 302 = 401    1.000
    Stornati factura initiala : 302 = 401    - 1.000

Atentie! In urma facturii de stornare - facuta pentru a corecta factura initiala - trebuie sa urmeze o alta cu valoarea corecta. Nu se poate anula pur si simplu prin factura de stornare o achizitie care a avut loc in mod real de vreme ce a fost emisa si acceptata o factura ce atesta acest lucru.
Daca materialele au fost date pe cheltuieli in 2007 - 2009 veti corecta corespunzator si inregistrarea initiala 602 = 302   1.000 prin 117 = 302 - 1.000.

Daca facturile initiale au fost avansuri iar acum se storneaza si se factureaza valoarea totala a serviciului/bunului inregistrati :

    Factura initiala 409 = 401   1.000
    Stornarea avansului  409 = 401   -1.000

Fiind vorba de un furnizor extern operatiunea va genera probabil si diferente de curs valutar care vor fi venituri sau cheltuieli aferente exercitiului 2014, cel in care se primeste factura de stornare.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro








Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X