In randurile urmatoare, avem spre analiza cazul unui client care datoreaza societatii contravaloarea mai multor facturi pentru chirie si asupra caruia s-a deschis procedura insolventei. In luna septembrie, instanta de judecata dispune inchiderea procedurii insolventa impotriva clientului respectiv inchiderea falimentului si radierea acestuia din Registrul Comertului. Stabilim daca societatea va trebui sa intocmeasca pentru fiecare factura neincasata cate o factura de stornare in vederea ajustarii TVA sau daca se poate intocmi o singura factura centralizatoare.
De asemenea, vom vedea daca aceste facturi se inscriu in Declaratia 394 si, in cazul in care societatea, pe cale separata, formuleaza cerere de atragere a raspunderii administratorului clientului falimentat, stabilim care sunt implicatiile asupra stornarii creantei si ajustarii TVA si in ce moment.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Prevederile Codului fiscal referitoare la facturi (art. 319 alin. 17) nu reglementeaza posibilitatea emiterii unei facturi centralizatoare pentru toate operatiunile care implica ajustarea taxei colectate. Totusi, In cazul prezentat apreciem ca este posibila emiterea unei facturi centralizatoare pentru toate prestarile la care se ajusteaza baza impozabila, cu conditia ca in factura centralizatoare de stornare sa fie cuprinse suficiente informatii care sa evidentieze operatiunile initiale supuse operatiunii de stornare.
Conform Instructiunilor de completare a declaratiei informative 394, in aceasta declaratie sunt cuprinse si facturile de stornare, inclusiv cand baza impozabila totala este cu valoare negativa.
Daca se reuseste atragerea raspunderii administratorului si se recupereaza creanta (total sau partial), se procedeaza la anularea ajustarii deja efectuate, corespunzator sumelor respective prin decontul perioadei fiscale cand aceste sume au fost incasate, dupa cum se expliciteaza la art. 287 lit. d din Codul fiscal.
Totodata, sumele incasate vor fi inregistrate la venituri ( contul 754 "Venituri din creante reactivate si debitori diversi") si vor fi impozabile, daca si cheltuiala inregistrata la momentul scoaterii din evidenta a creantei a fost tratata ca deductibila.
Raspuns oferit pentru
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40 Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024 Impozitarea veniturilor din chirii 2024