Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Corectare inregistrarii contabile a unei operatiuni nejustificate. Care e procedura?

Data aparitiei: 22 Iulie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
corectare eroristornare facturideclaratia 300declaratia 390factura stornocontul 473

In randurile de mai jos, analiza noastra face referire la o societate X persoana juridica romana care a primit o factura de bunuri de la societatea Y persoana juridica austriaca. Factura a fost emisa eronat de catre Y catre X. Societatea X nu este destinatarul marfurilor si nu receptioneaza marfa.

Societatea X a inregistrat in contabilitate factura debitand contul 473 "Operatiuni in curs de clarificare" si creditand contul 401 "Furnizori" si a declarat in decontul de TVA si in declaratia VIES. In acelasi timp, societatea X a cerut societatii Y factura de storno pentru factura emisa eronat. Societatea Y refuza sa emita factura de storno.

Cum poate storna societatea X inregistrarea contabila in lipsa unei facturi de storno (ce document justificativ poate folosi) si, de asemenea, cum poate corecta cele doua declaratii?


Iata raspunsul specialistului:

Avand in vedere ca nu este o factura de avans, puteti corecta inregistrarea in contabilitate a facturii prin nota de contabilitate intocmita in acest scop concomitent cu mentionarea pe factura primita care nu apartine societatii dvs a numarului si datei notei de contabilitate prin care s-a efectuat corectarea operatiunii.                                                                                             

Prin aceasta nu stornati factura, ci stornati operatiunea de inregistrare in contabilitate a unei facturi care nu va apartine/nu este destinata firmei dvs.                                                                                  

Conform OMEF 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate corectia se poate face avand in vedere prevederile punctului 69 din acest ordin: " 69. - Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate."                                                                                                                                                              

De asemenea este recomandabil ca la nota de contabilitate sa aveti anexata toata corespondenta purtata cu societatea din Austria care v-a emis factura si o decizie a administratorului societatii prin care sa decida scoaterea din evidentele contabile a inregistrarii facturii cu motivarea corespunzatoare.

Cu privire la corectarea Decontului 300 si a Declaratiei 390 VIES:

Conform Ordin ANAF 588/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" veti opera aceasta stornare la randul 6 "Regularizari privind achizitiile intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA ( taxare inversa):                                                                                                                                                           

"Randul 6 - se inscriu achizitiile intracomunitare de bunuri a caror exigibilitate a intervenit in alta perioada, dar respectiva achizitie nu a fost declarata, regularizarile privind achizitiile intracomunitare declarate in perioade anterioare si datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate initial, precum:

- orice alte evenimente de natura sa modifice datele declarate initial, cu exceptia ajustarilor bazei de impozitare prevazute la art. 287 din Codul fiscal atunci cand aceste evenimente au loc ulterior, intr-o alta perioada decat cea in care a intervenit exigibilitatea pentru achizitiile intracomunitare respective."

 si la randul 19 Regularizari privind achizitiile intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA ( taxare inversa): " Randul 19 - se inscriu aceleasi informatii declarate la rd. 6."
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X