In cazul urmator, o societate a returnat la furnizor obiecte de inventar datorita unor defecte. Furnizorul a transmis factura de storno pentru aceste obiecte in valoare de 221.01 GBP. Ulterior, societatea a incasat prin banca de la furnizorul respectiv doar suma de 152,38 GBP. Furnizorul nu a mai returnat diferenta de suma pentru inchiderea facturii de storno. In acest moment, societatea are un sold negativ pentru contul 401 datorita acestei diferente nerestituite. Operatiunea a avut loc in luna august 2014. Vom vedea cum se poate inchide aceasta suma si daca exista un termen de prescriptie in care se poate recupera suma, precum si care sunt inregistrarile care trebuie efectuate in cazul in care suma nu se mai poate recupera.
Din punct de vedere juridic, termenul general de prescriptie extinctiva este prevazut la art. 2517 din Codul civil si este de 3 ani, daca legea nu prevede un alt termen.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Asadar, in cazul dvs. creantele/datoriile neincasate/neachitate reprezinta creante/datorii prescrise in cazul in care acestea sunt mai vechi de 3 ani si nu s-a facut niciun demers pentru incasarea/plata acestora sau nu exista posibilitatea incasarii acesteia (daca creanta nu este mai veche de 3 ani).
La pct. 328 din OMFP 1802/2014 Reglementari contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca:
328. La scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora."
Este necesar ca administratorul firmei sa consemneze aceasta hotarare de scoatere din evidenta a furnizorului prin emiterea unei decizii in acest sens, in care se va stipula denumirea furnizorului, documentele (nr. si data), valoarea /debitului /nerestituit, facand trimitere si la motivele ce au stat la baza deciziei.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Astfel, in baza deciziei privind scoaterea din evidenta a furnizorui prescris, veti inregistra in contabilitate: 6588=401
Cheltuiala astfel inregistrata, este o cheltuiala nedeductibila la calulul impozitului pe profit.
Din perspectiva TVA, stingerea datoriei fata de un furnizor de bunuri sau prestator de servicii nu reprezinta operatiune impozabila, din perspectiva TVA, deoarece nu este o livrare de bunuri sau o prestare de servicii efectuata cu plata, chiar daca anularea datoriei este realizata de o persoana impozabila, care actioneaza ca atare. Asadar, operatiunea de stingere a datoriilor catre furnizori, nu are caracter economic, prin urmare, pentru astfel de sume nu se colecteaza TVA.
De asemenea, nu se va ajusta taxa dedusa la achizitie (taxare inversa).
Anularea creantei neincasate, trebuie comunicata in scris furnizorului respectiv.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar